Budoucí ministryně spravedlnosti Válková prověří kauzu Nagyová

23. leden 2014

Kauza Nagyová je podle kandidátky na ministryni spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) nestandardní. Po nástupu do úřadu ji chce prověřit.

Válková se bude zajímat o průběh trestního stíhání a jednotlivé kroky olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana, potvrdila Radiožurnálu.

„Celý ten případ byl nestandardní. Neznám všechny důvody, které vedly právě k této, doufám, mimořádné akci, v důsledku které padla vláda a v důsledku které některé zákony, jako právě zákon o státním zastupitelství, nemohly být dál projednávány, případně schváleny,“ řekla budoucí ministryně spravedlnosti.

Prioritou Válkové jako ministryně spravedlnosti bude také žádost o odškodnění tří exposlanců ODS. Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa požadují za zhruba měsíc ve vazbě každý zhruba čtyři miliony korun.

„To bude jeden z prvních úkolů, protože to je mediálně sledovaný případ, a je třeba, aby veřejnost dostala jasné signály. A potom je důležité, aby případy byly řešeny v rámci mé pravomoci co nejrychleji, ale současně kvalitně,“ dodala Válková.

Kandidátka na ministryni spravedlnosti chce o případném nároku exposlanců rozhodnout v řádu dnů.

autoři: nib , fir
Spustit audio