Budou mít Češi vlastní lék na covid? Na výsledky klinické studie se stále čeká

23. listopad 2021

Baze-X1. Tak se má jmenovat český lék na covid-19, o kterém se na jaře zmínil premiér Andrej Babiš (ANO). Oznámil tehdy, že je ve finále schvalování u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, a připodobnil ho k jinému „zázračnému“ léku z Izraele. Ve finále byla ale jen příprava studie. Na výsledky se podle zjištění Radiožurnálu zatím stále čeká.

Bylo 11. března, když se těsně před odletem do Izraele premiér Babiš při brífinku přímo z letiště zmínil o nově vyvíjeném českém léku na covid-19.

„Budeme mít (v Izraeli) jednání s profesorem Nadirem Arberem, který vyvinul zázračný lék proti covidu-19, který se inhaluje. V delegaci je se mnou profesorka Vašáková, která s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék, který je ve finále schvalování u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Taky se bude inhalovat a je i v tabletkách,“ informoval Babiš.

Státní ústav pro kontrolu léčiv potvrdil, že na jaře se skutečně látkou bazedoxifene, na které má být lék založený, zabýval. Schválil pilotní studii. A už tehdy upozorňoval, že hodnocení může trvat měsíce. Ani na podzim 2021 ale zatím žádné výsledky studie nezná. „Klinické hodnocení, na které se ptáte, bylo zahájeno 7. 4. 2021 a stále probíhá,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

To samé potvrzuje také pneumoložka Martina Koziar Vašáková z Thomayerovy nemocnice v Praze, členka jarní izraelské delegace a v současnosti také náměstkyně ministra zdravotnictví. „Nadále probíhají klinické zkoušky. Kvůli patentu nelze médiím nic konkrétního sdělit,“ napsala redakci přes mluvčího ministerstva zdravotnictví Vašáková.

Český patent

Právě v patentu se skrývá český nápad, jak bazedoxifene využít pro jiný než jeho primární účel. Obyčejně je to totiž účinná látka přípravku Conbriza, který vyrábí americká společnost Pfizer a využívá se například jako léčba postmenopauzální osteoporózy u žen. Zkoumají se také protirakovinné účinky bazedoxifenu.

Čtěte také

Češi ale už loni přišli na to, že látka by mohla mít i protivirový účinek. Jan Brábek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy spolu se svými kolegy a laboratoří profesora Karla Smetany z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zjistil, že látka dokáže mimo jiné tlumit i projev interleukinu 6 (IL-6). To je bílkovinná molekula zapojená do regulace imunitní reakce. Mimo jiné podporuje vznik a rozvoj zánětu.

„Je to klíčový interleukin pro invazivitu nádorových buněk, ale také pro cytokinovou bouři u některých závažných virových infekcí, včetně covidu-19,“ uvedl Brábek s tím, že látka bazedoxifene by tedy měla bránit fatálním komplikacím covidu-19. „Jako akutnímu syndromu dechové tísně, se kterým souvisí většina úmrtí,“ dodal.

Smlouva se sponzorem

Český výzkum nicméně nevyužil přímo lék od Pfizeru, proto ani farmaceutická firma nemá s klinickým hodnocením látky nic společného. Vědci si nechali patentovat alternativní formulaci. Univerzita Karlova na její další využití uzavřela veřejně dohledatelnou smlouvu s biotechnologickou start-upovou firmou Oxygen Biotech podnikatele Tomáše Pacáka, která se stala sponzorem klinické studie.

Ani Tomáš Pacák z Oxygen Biotech ke klinickému hodnocení bazedoxifenu Radiožurnálu víc říct nechtěl. Potvrdil jen, že studie má ověřit bezpečnost u zdravých dobrovolníků a následně i hospitalizovaných pacientů. Zároveň přislíbil, že jakmile výsledky těchto zatím stále časných fázích studie budou známé, tak je zveřejní.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související