Budíte se v noci s bolestí ruky? Možná je to syndrom karpálního tunelu, jděte za lékařem, radí chirurg

12. prosinec 2021

Nejčastější zákrok, který dnes chirurgové ruky provádějí, je operace karpálního tunelu. Navštívit lékaře by měli ti, které v noci budí ze spánku mravenčení v ruce nebo bolest. „Dokud vás to  v noci nebudí a nemusíte v noci vstávat a ruku procvičovat, protřepávat nebo dokonce dojít do koupelny a pustit si na ruku teplou nebo studenou vodu, tak by nález neměl být významný,“ radí Aleš Fibír, expert na chirurgii ruky.

„Může vás bolest sice obtěžovat třeba při jízdě na kole, při řízení automobilu, telefonování, ale nemělo by se jednat o nějaké vážné nebo potenciálně nevratné poškození nervů,“ říká Fibír. 

Čtěte také

Působí jako primář Oddělení plastické a estetické chirurgie a léčby popálenin Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Léčba by měla přijít ještě předtím, než je nerv nevratně postižen.

„Tento nerv je schopen se regenerovat. Pokud nepřekročíme tuto schopnost, tak po operaci dojde k tomu, že se stav spontánně upraví.“

Tento nerv je schopen se regenerovat. Po operaci dojde k tomu, že se stav spontánně upraví.
Aleš Fibír

Syndrom karpálního tunelu se podle Fibíra týká hlavně pacientů ve věku kolem čtyřicátého a padesátého roku věku a převážně jsou to ženy. Pro určení míry postižení ruky slouží takzvané elektromyografické vyšetření.

Čtěte také

„Je důležité jej před operací absolvovat, poslat vás na něj může každý praktický lékař,“ radí Fibír. Lidé dnes k lékaři přichází v dřívějších stádiích než v minulosti. 

„Můžeme diskutovat o tom, jestli to není tím, že dnes zatěžujeme více ruce jednostranně, v nepřirozené poloze a tak dále,“ uvažuje Fibír. Souvislost syndromu karpálního tunelu s prací s myší se ale vědecky neprokázala.

Intenzivní práce s rukou v nepřirozené poloze může časem způsobit onemocnění šlach, úpon nebo právě syndromu karpálního tunelu.
Aleš Fibír

„Obecně platí, že intenzivní či dlouhodobá práce s rukou v nepřirozené poloze a nepřirozeným způsobem může časem způsobit nějaké onemocnění šlach, úpon nebo právě syndromu karpálního tunelu.“

Čtěte také

Při práci u počítače tak záleží na tom, zda je ruka položena celou plochou předloktí, jestli se neopírá o hranu stolu. „Záleží také, jestli máte podložku se silikonovým vypodložením, ruku v neutrální pozici a tak dále,“ radí lékař a dodává: 

„Pokud tyto pravidla nedodržujete a pracujete s počítačem hodně, může se stát, že pak je tato práce jednou z hlavních příčin, proč syndrom karpálního tunelu máte.“

Endoskopicky, nebo otevřená operace

Syndrom kaprálního tunelu popisuje Fibír tak, že v karpálním tunelu běží šlachy, kterými se ohýbají prsty plus nerv, který do prstů vede. Ten je zaškrcen smyčkou. Ta je z jedné poloviny tvořena kostmi zápěstí, s tím nic neuděláte, ale z přední strany je smyčka tvořena příčným vazem v zápěstí. A princip operace je ten, že tento vaz protnete.“

Čtěte také

Zda operace proběhne otevřeně, nebo endoskopicky, není důležité. „Obojí má efekt. Endoskopická operace to dělá šetrněji, z kratšího řezu a s menším poškozením tkání. Z toho vyplývá i kratší rekonvalescence po zásahu.“ 

„Dlouhodobě výsledky z těchto obou operací, jak ukazuje měření po roce, jsou stejné. Obě operace vedou ke stejnému cíli, ale endoskopická operace je takový rychlík,“ shrnuje současné možnosti léčby syndromu karpálního tunelu Aleš Fibír.

Jak dnes pokročily možnosti chirurgie ruky a co mohou nabídnout implantáty těchto tělesných částí? Poslechněte si celé Studio Leonardo. Připravila Andrea Skalická.

autoři: Andrea Skalická , oci
Spustit audio

Související