Budeme se ptát, zda Agrofert čerpá dotace z českých peněz, říká Vít Rakušan z hnutí STAN

Měli bychom mít premiéra, který hájí zájmy České republiky a u kterého dlouhodobě nehrozí střet zájmů. V rozhovoru s Marií Bastlovou na to upozorňuje starosta Kolína, poslanec a první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Ten v rozhovoru s Marií Bastlovou potvrzuje, že chce kandidovat na předsedu STAN.

Andrej Babiš oznámil, že se nebude účastnit jednání vládní rady pro evropské fondy, aby vyhověl Evropské komisi a vyhnul se podezření ze střetu zájmů. To ale podle Víta Rakušana nestačí – Babiš hledá takové řešení, které ho nebude bolet.

 „Kauza Andreje Babiše je velmi široká,“ říká, a zároveň opakuje doporučení evropského komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera. K těm patří například prodej Agrofertu.

České zemědělství není Agrofert, zdůrazňuje předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha

Agrofert

Celá situace okolo firmy Agrofert je extrémně zpolitizovaný boj, který se přenesl na evropskou úroveň. Takový je názor předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy, podle kterého Evropská komise nenavrhuje zastropování kvůli tomu, že někde v Česku existuje Agrofert.

„Střet zájmů má základní konsekvenci, podle informace ministryně Schillerové od srpna nejsou propláceny evropské peníze Agrofertu. Nicméně Agrofert dotace podle našich informací stále čerpá z českých peněz...,“ vyzdvihuje.

Jedná se podle něj o peníze, které za normálních okolností Agrofert získal jako řádný dotační titul z EU, a pohybují se v řádech desítek milionů korun.

„Ve chvíli, kdy EU seznala, že existuje možný problém střetu zájmů pana premiéra, tak od srpna nejsou vypláceny. Ale situace v České republice obecně s fondy vypadá tak, že v rozpočtu máme peníze na vyplácení dotací, a ve chvíli, kdy je nevyplácí Evropa, tak je prostě vyplácíme z našeho rozpočtu,“ říká.

Připomíná také, že tato otázka bude tématem jeho čtvrteční interpelace na ministryni Schillerovou, aby zcela jasně řekla, zda Česká republika vyplácí Agrofertu nějaké peníze z českých rozpočtových rezerv. „To znamená z peněz, které my Češi do rozpočtu svými daněmi dáváme,“ uzavírá.

Proč chce Vít Rakušan kandidovat na předsedu STAN? S jakými stranami chce hnutí spolupracovat do budoucna?

 

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.