Budějovického rodáka znali lidé jako zpěváka ze SuperStar, teď je z něj ministr

15. prosinec 2017

Ve svých 31 letech se řadí mezi nejmladší ministry v historii samostatného Česka. Tuzemskému zdravotnictví bude šéfovat rodák z Českých Budějovic Adam Vojtěch. Ještě před pár lety ho přitom lidé znali spíš jako zpěváka.

Poslední čtyři roky byl ale poradcem na ministerstvu financí a jako o možném kandidátovi na post ministra zdravotnictví se o něm začalo mluvit koncem října. Prvního prosince to předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil České televizi.

„Já myslím, že Adam Vojtěch je velice zdatný. Pamatuji si koaliční jednání, kde jsme seděli pan premiér, pan Němeček a Adam, a když kolega Vojtěch domluvil, tak pan premiér řekl: No, vy jste horší než opoziční poslanec,“ vzpomněl tehdy Andrej Babiš.

Prioritou je pro Adama Vojtěcha projekt elektronických receptů. Podle něj ani teď, dva týdny před povinným zavedením, nefunguje, jak má. „Základní funkcionalita je v tom, že elektronický recept má mít v sobě takzvaný lékový záznam pacienta, který bude umožňovat sledovat nežádoucí interakce léků. To erecept zatím nemá,“ uvedl. Chce proto prosadit, aby lékaři v této souvislosti nedostávali v prvním roce fungování systému pokuty.

Další plány prozradil po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Například oblast nákupu zdravotnických prostředků a léků by měla být více centralizována tak, aby na to byl větší dohled, aby byly eliminovány vazby mezi managementy nemocnic a dodavateli,“ zmínil.

Na rozdíl od svého předchůdce míří Adam Vojtěch do čela resortu zdravotnictví, ač sám není lékař. Jako nedostatek to ale nevnímá a počítá s tím, že se bude při svém rozhodování opírat o názory lékařské veřejnosti.

„Já si myslím, že to byl jeden z problémů ministerstva zdravotnictví, že nebylo příliš otevřené, příliš komunikativní. Avizoval jsem i to, že bych chtěl zřídit radu poskytovatelů, která bude fungovat při ministrovi zdravotnictví, kde budou zastoupeny všechny segmenty zdravotnictví,“ dodal.

Ve svých 31 letech je Adam Vojtěch nejmladším členem současného kabinetu. Ve funkci se chce soustředit také na nedostatek zdravotních sester. Těm plánuje hlavně postupně zvyšovat platy.

autor: jar
Spustit audio