Bude vaše dítě alergik, nebo ne? To záleží na rodičích, ale i na roztočích

21. květen 2018

Jste na něco alergičtí? Kladně teď odpoví každý třetí Čech a letos další alergici ještě přibydou.  Jak si alergii „nevypěstovat“, hlavně u dětí?

To, že loni byl nástup pylové sezóny mnohem pomalejší, asi nemusíme opakovat. Zajímavější je, jak si alergii „nevypěstovat“.

„Naše malé děti už nejsou tak exponovány mikrobiálními antigeny, které dokáží imunitní systém člověka stimulovat, jak jsme byli my,“ říká předseda České společnosti alergologie a přednosta Ústavu alergologie a imunologie FN Plzeň Petr Panzner. Tělo se tak na ně naučí správně reagovat a riziko rozvoje alergií je pak v dalším životě daleko menší.

Podle mluvčí SÚKL Hany Šindelářové je vrchol sezóny prodeje antihistaminik vždy od března do června, přestože řada lidí léky užívá celoročně. V loňském roce se v lékárnách vydalo 5,5 milionů balení, z toho 77 % bylo léků na předpis. Nejčastěji pak léky jako Xyzal, Zodac, Zyrtec, Analergin nebo Claritine. Horší formou pylové alergie je pylové astma, kterým dnes trpí přes půl milionů Čechů a počet stále roste. „Nedá se říct, že by počet astmatiků rostl nějak skokově, ale stoupající trend je viditelný,“ říká mluvčí.   

Sterilní prostředí = malý alergik

Je ale asi dost těžké, že byste svého potomka cíleně vystavovali nějaké infekci. „Postupem let se ale ukazuje, že přehnaně sterilní prostředí není z hlediska alergií rozhodně optimální,“ tvrdí lékař. Je dobré být s alergenem víc v kontaktu, nebo ne?

Na to bohužel nedokážu jednoznačně odpovědět. Záleží totiž na druhu alergenu, na jeho množství, na věku a nejen to. Zajímavé je, že eventuální větší množství expozic zvířecích alergenů, hlavně v časném raném dětství, může mít opravdu pozitivní efekt na rozvoj alergie. Přesný opak jsou roztoči, kterým by měl být každý z vás vystaven v co nejmenším množství, a to už od raného dětství.
Petr Panzner

Děti na louce

Dá se alergie vyléčit?

Podle alergologa Panznera vás dnešní medicína dokáže pouze zbavit alergických projevů. „Protože je to z větší části onemocnění na genetické bázi, přetrvává dispozice organismu už navždy. I takzvaně vyléčený alergik, tedy člověk bez příznaků a bez léků, by se svým alergenům měl vyhýbat.“   

Určitě jste už taky slyšeli o nových způsobech léčby, což je vakcinace či imunoterapie alergeny. „Má ale svá pro i proti a není vhodná pro každého,“ vysvětluje.

Vhodná je pouze pro pacienty, kteří mají respirační projevy (alergickou rýmu, pylové astma nebo alergii na hmyzí bodnutí). Bohužel ale dodnes nemáme zmapovány úplně všechny alergeny, které by mohly u každého z vás hrát roli. Nemáme všechny druhy plísní, nemáme všechna zvířata.
Petr Panzner

Pokud vyhovíte všem podmínkám, tak vám vakcinace může přinést dlouhodobé zklidnění. „Léčba ale trvá až tři roky, a ne každý to tak dlouho vydrží,“ dodává lékař.

autoři: Janetta Němcová , lup
Spustit audio

Související