Bude konopí léčit i domácí mazlíčky? Zákon zatím na zvířata nepamatuje

28. říjen 2018

Jestli máte chronické bolesti, léčíte se na onkologii nebo třeba s roztroušenou sklerózou, může vám doktor předepsat léčebné konopí. V Česku je to legální už pět let. Zatímco na lidi zákon pamatuje, na zvířecí pacienty naopak zapomíná. Veterináři léčebné konopí předepisovat nesmějí. Třebaže podle některých kanabinoidy mohou domácím mazlíčkům výrazně pomoct.

Konopí (ilustrační foto)

Čekárna u doktora. Nervozita, možná trochu strach. U většiny pacientů je to podobné. I u těch, kteří jdou do ordinace na vodítku nebo v přepravce. Léčí je tu veterinářka Lenka Adlerová, za kterou jdu s otázkou, jak může léčebné konopí pomoct zvířatům.

„Máme tady pacienty, kteří tuto metodu zkoušejí. Je to alternativa k naší medicíně. Máme pacienta, který má lymfom, což je onemocnění krevní řady. Je to zhoubný nádor, majitelé s tím bojují šest měsíců. Momentálně je pejsek úplně bez klinických příznaků,“ popisuje.

Do té doby byl prý pes apatický, nežral, zvětšily se mu mízní uzliny. Z umírajícího zvířete je teď ale veselý domácí mazlíček. 

Za sebe si myslím, že to funguje, ale potřebujeme, aby se upravila legislativa, aby lidi mohli tuhle metodu využívat.
veterinářka

Problém je v THC

Přesně o to se na druhé straně Atlantiku snaží veterinářka Katherine Kramerová. Podle ní totiž konopí pomáhá při spoustě problémů.

„Ať už jde o chronickou bolest, artritidu nebo záchvaty. Konopí je také velmi užitečné v paliativní léčbě onkologicky nemocných pacientů, pomáhá jim zvládat vedlejší účinky chemoterapie. Dále pomáhá při cukrovce, zeleném zákalu, srdečních chorobách, střevních zánětech nebo třeba chronickém zánětu slinivky břišní.“

nemocný pes

S léčebným konopím pro zvířata se Katherine seznámila před sedmi lety. Od té doby poznala řadu zvířecích pacientů, kterým pomohlo. A to mnohdy s fenomenálními výsledky.

„Co se týče konopí pro zvířata, chceme se soustředit na produkty s vysokou koncentrací látky zvané CBD a malého množství THC. Protože marihuana, která má vysoký obsah THC, je pro zvířata toxická.“

THC v konopí je totiž psychoaktivní látkou. Katherine ve svém komentáři pro kanadský list The Globe and Mail upozornila na rostoucí počet otrávených psů a koček při experimentální domácí léčbě. 

Přes čáru: Léčebné konopí v ČR nefrčí. Není čas na úplnou legalizaci?

Marihuana - konopí - tráva

Užívání marihuany pro léčebné účely je v Česku už několik let povoleno, v praxi ale toto léčivo v českých lékárnách stále chybí a pojišťovny se zdráhají ho proplácet i v případech, kdy jde podle nemocných o jediný prostředek, který jim přináší úlevu. Podle všeho se tato situace ještě dlouhou dobu nezmění. Co brání pacientům s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou užívat marihuanu? Nevyřešila by situaci úplná legalizace a možnost samopěstitelství?

Otázky zůstávají

Jiní veterináři naopak s kontrolovaným podáváním THC problém nemají, protože u zvířat dokáže více zapůsobit na psychiku. Obě účinné látky se prý doplňují. Stále ale platí, že nejsou legální.

„Tento rok to ale vypadá na velký posun. Kanadská i americká veterinární asociace se přestaly bránit debatě a tvrdí, že si uvědomují enormní potenciál léčebného konopí. Říkají: Chceme se o tom bavit.“

Chybí ale studie a je tu spousta otázek. Jaké mají být doporučené dávky? A jak budou konkrétní zvířata léčebné konopí přijímat? 

Odpovědi bude hledat například kanadská firma Canopy Animal, která od vládní agentury Health Canada v srpnu dostala povolení ke klinickým testům. A tak se možná léčebného konopí dočkají v budoucnu legálně nejen dvounozí, ale i čtyřnozí pacienti.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související