Bude Česko pokračovat v nouzovém stavu, nebo ne? První koaliční koronavirový spor je na spadnutí

22. duben 2020

V tuto chvíli se rozhořel spor mezi koaličními partnery ve vládě. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO včera v televizi Prima řekl, že k prodloužení nouzového stavu nevidí důvod. Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček by ho ale prodloužil i po 30. dubnu.

Čtěte také

Premiér přitom tvrdil, že o vyjádření postoje k nouzovému stavu požádal celý kabinet. Třeba ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD ale tvrdí, že žádné stanovisko nikomu nedával.

„Já jsem svůj názor nikde neříkal. Je to věc, na které bychom se měli dohodnout a ne se o to nějak veřejně přít, to je nesmyslné,“ řekl Zaorálek Českému rozhlasu.

Šéf krizového štábu a Hamáček ale na svém na Twitteru oponuje s tím, že pokud premiér s prodloužením nesouhlasí, nemá smysl o něj sněmovnu vůbec žádat. V nouzovém stavu se podle něj mohou ochranné pomůcky nakupovat bez výběrového řízení a distribuovat centrálně. Vláda ale o tom měla jednat až ve čtvrtek.

Zvýšení ošetřovného schváleno

Sněmovna zasedala už i v úterý, poslanci schválili navýšení ošetřovného z 60 na 80 % základu příjmu. Kromě zaměstnanců budou mít na ošetřovné nárok i rodiče, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

Čtěte také

Musí ale splnit podmínku, že z těchto dohod v minulosti odváděli nemocenské pojištění. Rodiče by příspěvek měli dostávat maximálně do začátku letních prázdnin, jak uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

„30. červen je stanovený jako nejzazší termín, do kdy se… podpora v péči o dítě, při zavření škol, bude prodlužovat,“ řekla Maláčová ve sněmovně.

Změnu podpořili poslanci napříč politickým spektrem. I když ODS nebo Piráti kritizovali, že vládní poslanci v březnu zamítli opoziční návrh na navýšení ošetřovného, a pak s ním přišli sami.

Dnes (ve středu 22. dubna) mají poslanci v plánu rozhodování o další podpoře pro OSVČ po 30. dubnu. Na konci měsíce totiž končí podpora zvaná Pětadvacítka.

Podnikatelé by podle vládního návrhu měli dál dostávat 500 korun denně, a to až do 8. června, kdy vláda počítá s uvolněním všech opatření kvůli epidemii koronaviru. Živnostníci by tak mohli žádat o maximální podporu 19 500 korun.

 Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související