Bronz je pěkný, ale mohlo to být lepší, přiznává tyčkař Kudlička

16. srpen 2014

Tyčkař Jan Kudlička vybojoval na mistrovství Evropy v atletice pro českou výpravu třetí medaili. Pokořil laťku ve výšce 570 centimetrů a o bronz se podělil s Francouzem Kévinem Menaldem. I přesto bylo z 26letého atleta cítit lehké zklamání, cítil, že mohl dosáhnout na cennější kov.

Na krku máte bronzovou medaili, která je v celku i přesto, že se o třetí místo dělíte. Jste s touhle medailí spokojený?

Placka je pěkná, ale stříbrná by byla hezčí. Je trochu paradox, že jsem vybojoval svůj letošní druhý bronz, ale necítím teď euforii jako v Sopotech. Cítím, že to mohlo být lepší. Při druhém pokusu na 575 cm nechybělo moc, aby mi na krku viselo stříbro. Když bojujete s Lavilleniem, tak je ve hře jen stříbro a bronz.

Vynechal jste výšku 565 centimetrů. Šlo o čistě taktický krok?

Na začátku soutěže jsem se trápil, nevěděl jsem, kde jsem, měl jsem trochu černo před očima. Pak šlo o dobré skoky. Nechci nic říkat směrem k rozhodčím, ale domluvil jsem se s nimi, že mě pustí až po startu štafety, odkýval mi to, ale pak mi ukázali bílý praporek. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem se v půlce rozběhu zastavil, přišel takový poryv větru, že jsem se zastavit musel.

Málem jste nestihl časový limit. To dokáže rozhodit připravenost na pokus a techniku…

Po druhém pokusu na 575 cm jsem byl přesvědčený, že to skočím. Trenér na mě mávl, abych šel, ale myslím, že jsem udělal dobře, že jsem se zastavil. Stejně bych proběhl. Vrátil jsem se, ale bylo to pořád stejné. Spíše mě mrzí druhý pokus.

Čtěte také

Bronz vám ale nikdo nevezme. Doceníte medaili s odstupem času?

Je fajn, že mám bronz, ale úplně mě to neuspokojilo. V Sopotech jsem skočil 580 cm a byl jsem šťastný. Teď mám zase na krku bronz, ale nejsem úplně nejšťastnější. Šance být druhý tady byla. Spokojený ale jsem, kolik lidí získá dvě bronzové medaile v jednom roce? Sezona byla dobrá.

autoři: kyk , Petr Hašek
Spustit audio