Brno hostí výstavu Cosmos Discovery. K vidění jsou i skafandry a oblečení pro astronauty

3. květen 2018

Teplotám okolo mínus dvě stě stupňů Celsia i kosmickému smetí musí odolat skafandry astronautů pohybujících se ve volném kosmu. Jde o velmi složité obleky o mnoha vrstvách. Některé z nich může každý obdivovat také na výstavě Cosmos Discovery v Brně.

„Jednak jsou to skafandry takové lehké, které členové posádky používají při startu a přistání, kdy pochopitelně hrozí nebezpečí, že by mohlo dojít k nebezpečí náhlého poklesu tlaku v kabině té kosmické lodi. Naproti tomu skafandry, které se používají pro výstup do volného prostoru, jsou robustnější. Také mají podstatně více vrstev, třeba ty americké skafandry, které známe pod zkratkou EMU, mají celkem třináct vrstev,“ popsal už dříve Českému rozhlasu někdejší popularizátor kosmonautiky Antonín Vítek.

Čtěte také

Rozsáhlou kolekci obou typů těchto skafandrů uvidí zájemci také na výstavě Cosmos Discovery. S odborným garantem výstavy Pavlem Toufarem se zastavujeme u jednoho z nich – béžového ruského oděvu, který je ve vitríně umístěný nezvykle, a to naležato.


Výstavu Cosmos Discovery můžou fanoušci kosmonautiky v Brně navštívit až do 31. srpna.

„To je skafandr, který má velmi pozoruhodnou konstrukci. Oproti americkému, který se rozděluje zhruba v pase na dvě části a jeho obléknutí je časově náročné, tady u toho skafandru je zajímavost – má zádový vak, jako třeba nosily posádky při pobytu na Měsíci, kde měli klimatizační jednotku,“ říká Pavel Toufar.

V zádovém vaku je taky klimatizační jednotka, ale tento skafandr je otevíratelný jako lednička. Tam jsou dvířka, která ten kosmonaut otevře, do toho skafandru vstoupí nejprve nohama, nasune tam pak hlavu, ruce a jednoduchým způsobem za sebou zaklapne ledničková dvířka a skafandr je hermeticky uzavřen a může sloužit, trvá to pouhých pět minut.

Ruský skafandr pro výstup do volného kosmu, který se vyznačuje především rychlostí a jednoduchostí oblékání

Skafandr leží v bílém lůžku ve tvaru kvádru, které je ve skutečnosti raketovým křeslem. Kosmonaut se v něm mohl pohybovat ve volném kosmu kolem kosmické stanice, aniž by byl uvázaný na laně. Američané takováto křesla podle Pavla Toufara nadále používají.

Ponožky astronauta Slaytona

Při procházce expozicí ale kromě velkých vitrín s vesmírnými skafandry narážíme i na kousky oblečení, ve kterých kosmonauti pobývají, když v bezpečí vesmírné stanice skafandr sundají. Zájemci se tam můžou zastavit například i u spodního prádla nebo ponožek, které měl v kosmu astronaut Donald Slayton.

Ten byl v původní sedmičce mužů určených pro první americký pilotovaný kosmický projekt, ale kvůli léčbě srdeční arytmie musel na svůj výlet do kosmu počkat až do roku 1975.

Kraťasy na spaní a další prádlo astronautů
Spustit audio