Britský spisovatel Forsyth byl agentem MI6. Romány řešil se členy rozvědky

30. srpen 2015

Britský spisovatel Frederick Forsyth byl více než 20 let agentem britské rozvědky MI6. Autor proslulého špionážního románu Den pro Šakala svou činnost v tajné službě veřejnosti odhalil ve své nové autobiografii The Outsider: My Life in Intrigue. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Spisovatelovi fanoušci z celého světa o možném působení 77letého Forsytha v řadách tajných služeb spekulovali už dlouho.

„Napsala se řada vzpomínkových knih, odtajnily se přísně tajné protokoly. Už neexistuje ani Východní Německo, ani Stasi, ani KGB, ani Sovětský svaz,“ zdůvodnil spisovatel rozhodnutí odhalit svou minulost v rozhovoru poskytnutém deníku Sunday Times. „Komu by to mohlo uškodit?“ dodal.

Tajná služba Forsytha, který působil mimo jiné jako novinář pro BBC či agenturu Reuters, kontaktovala poprvé na konci 60. let, když informoval z Nigérie o tamní občanské válce.

Později se zúčastnil misí například do bývalé britské kolonie Rhodésie, do Jižní Afriky či do někdejší Německé demokratické republiky.

„Tehdy bylo celkem běžné, že dobrovolníci pro svou vlast dělali některé věci, nevnímali jsme to jako něco divného,“ uvedl Forsyth s tím, že za svou práci nedostával žádné peníze. Jistou formou odměny mu byla možnost zavolat lidem z rozvědky, aby s nimi konzultoval části svých románů.


Nejznámějším Forsythovým dílem je Den pro Šakala z roku 1971, který vypráví příběh nájemného vraha, jenž má za úkol zlikvidovat francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. Další autorovy bestsellery jsou například Spis Odessa (1972) či Žoldáci (1974).

Jedním z důvodů, proč se fanoušci domnívali, že Forsyth může být členem rozvědky, bylo právě realistické vykreslení prostředí světa agentů v jeho špionážních románech.

„V jeho knížkách jsou reálie ze špionážního světa evidentní jako u Grahama Greena. Nejvíc je to vidět v románu, který se týká Biafry a Nigérie,“ připomíná nakladatel a politolog Alexander Tomský knihu Fredericka Forsytha s názvem Příběh Biafry, která pojednává o válečném konfliktu ve stejnojmenné nigerijské provincii.

Zatím poslední Forsythův román vyšel v roce 2013 pod názvem Seznam smrti. Autobiografie slavného britského spisovatele by se měla na pultech britských knihkupců objevit v září.

Budova MI6 v Londýně
autoři: ČRo , msk | zdroj: ČTK
Spustit audio