Britové zvolili rychlý konec brexitového trápení. Můžeme se soustředit na budoucnost, míní Petříček

13. prosinec 2019

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, v Dolní sněmovně získali absolutní většinu. „EU opustíme 31. ledna, už neexistují žádná ‚pokud‘, žádná ‚ale‘, žádná ‚možná‘,“ okomentoval Johnson výsledek.

„Neexistují. Více než 360 mandátů představuje pohodlnou hlasovací většinu, aby Boris Johnson prohlasoval jím sjednanou dohodu s Unií,“ konstatuje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Čtěte také

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že britská vláda má nyní jasnou podporu ve sněmovně a bude moci dělat kroky k dokončení brexitu: „Do jisté míry to může i úleva, že víme, na čem jsme, a můžeme se soustředit na budoucnost – tedy nastavení úzké spolupráce mezi Evropskou unií, Českem a Velkou Británií.“

Voliči dali premiéru Johnsonovi velmi silný mandát, aby mohl dokončit vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Chtěl bych Konzervativní straně pogratulovat k vítězství, které předčilo očekávání.
Tomáš Petříček

Konec trápení

Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii Jaromíra Marka volby rozhodlo to, že Britové byli brexitem po téměř třech letech unavení. „Zvolili rychlý konec brexitového trápení. Boris Johnson nabízel dokončení, labouristé chtěli druhé referendum, tedy nejméně další půlrok průtahů.“

Čtěte také

Na špatném výsledku labouristů má podle něj lví podíl jejich lídr Jeremy Corbyn, který ohledně brexitu mlžil a odmítl říci, jak by v případném druhém referendu hlasoval. „Hodně se také propíral jeho údajný antisemitismus, a navíc se konzervativcům podařilo rozšířit narativ, že Corbyn je nebezpečný socialista, který chce zestátňovat,“ dodává zpravodaj.

Velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka si všímá toho, že zatímco na počátku byl brexit chápán jako příležitost, v posledních rozhovorech už o němJohnson mluvil jinak.

„Že to je mlha, smog, který se musí zvednout. Že to je démon, kterého má Británie na zádech a musí se ho zbavit. To ukazuje únavu z celého procesu. Johnson ale také sliboval hezké věci, jakmile k brexitu dojde – třeba že nastane baby boom, podobně jako během olympiády,“ přibližuje Sečka.

Skotsko z Unie profituje

Volby v Severním Irsku a Skotsku ovšem vyhráli nacionalisté. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová prohlásila, že Skotsko musí mít právo na další referendum o své nezávislosti na Spojeném království. První se konalo v roce 2014.

Čtěte také

„Konzervativní a unionistická strana, jak zní její celý název, bude proti vypsání druhého referenda. To má v programu a vláda na to nepřistoupí. Nicméně napětí bude narůstat, obě strany mají pocit, že mají legitimní nárok,“ podotýká velvyslanec.

Analytik Kryštof Kruliš k tomu dodává, že skotská premiérka veřejně deklarovala, že nechce jít katalánskou cestou, tedy vyhlášením referenda bez souhlasu centrální vlády.

Skotsko prý historicky profitovalo z kohezních fondů, což potvrzuje i Češka žijící ve Velké Británii Radka Polenská: „Na každém kroku vidíte cedulku, že tato silnice či škola byly vybudovány z peněz Evropské unie. Je to vidět a oni si toho váží – Anglie do nich nikdy tolik neinvestovala, a proto volí jinak.“

Zatímco ale Skotové měli z Unie jen pozitiva, Anglie měla naopak pocit, že dává, ale málo dostává. „To je důvod, proč jsme se utopili v tom modrém (barva konzervativců) moři,“ dodává Polenská.

Hosty speciálu byli:

Tomáš Petříček, ministr zahraničí z ČSSD
Kryštof Kruliš, analytik Asociace pro mezinárodní otázky
Libor Sečka, velvyslanec ve Spojeném království
Jaromír Marek, zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii
Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu
Jakub Lucký, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Severním Irsku
Ondřej Klapal, redaktor Českého rozhlasu
Radka Polenská, Češka žijící v Británii

autoři: Jan Bumba , Jan Pokorný , ert
Spustit audio