Brexitová dohoda s Brity? Zatím se jen přešlapuje na místě, ale čas běží, tvrdí analytik

7. červenec 2020

Evropská unie a Velká Británie urychlují rozhovory po brexitu. Vyjednávání totiž musejí skončit před koncem roku, jinak by šlo o rozchod bez dohody, tedy takzvaný tvrdý brexit.

Filip Nerad

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden prohlásila, že se Unie musí připravit na tvrdý brexit, tedy že se dohody s Británií nepodaří dosáhnout.

„Vzhledem k tomu, že se od března jednání nikam neposunula, tak je to velmi reálná možnost,“ komentuje ve vysílání Českého rozhlasu Plus zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Filip Nerad.

Prostor na jednání je jen do konce roku. Pokud by totiž měla nová smlouva začít platit od 1. ledna 2021, a Britové další prodlužování vyjednávání už dřív odmítli, tak se podle analytika musejí stihnout Brusel s Londýnem dohodnout do října, možná až do začátku listopadu. Případnou dohodu totiž opět musejí schválit parlamenty všech 27 členských zemí.

Zatím ani o píď

„Takže na to mají jen čtyři měsíce, a to je stejná doba, po kterou se už teď vyjednává a nepřiblížili se ani o píď. Takže hrozba, že od nového roku nebude žádná smlouva je skutečně vysoká,“ odhaduje.

Obchod Velké Británie by se pak řídil pravidly Světové obchodní organizace a zatížený by byl mnoha cly nebo kontrolami.

Čtěte také

Dosavadní rozhovory vyjednavačů ztroskotávají pořád na tom stejném. „Britové nejsou ochotni přistoupit na unijní požadavek ohledně rovných pravidel hospodářské soutěže, ekologických nebo sociálních standardů,“ vypočítává.

Spory přetrvávají i ohledně práv na rybolov v britských vodách a jasno není ani v tom, jak by se mělo kontrolovat nebo vymáhat dodržování případných dohod. A neshodli se ani na tom, jak by vůbec měla vzájemná dohoda vypadat.  

Unie totiž usiluje o rozsáhlou smlouvu, která by pokrývala pokud možno všechny dotčené oblasti budoucí spolupráce. Británie takové ambice nemá, primárně jí jde jen o uzavření smluv o volném obchodu.

„Obě strany přitom deklarovaly, že jsou připraveny k ústupkům, aby se rozhovory posunuly kupředu. Zatím zůstalo jen u slov. Poslední týdny totiž ukázaly, že se stále jen přešlapuje na místě,“ dodává Filip Nerad na Plusu.

Celou analýzu Filipa Nerada a Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , Filip Nerad , lup
Spustit audio

Související