Brexit v praxi: Skotský rocker v Německu dostarostoval, už není občanem EU

V čele jedné malé německé vesnice působil Ian Macnab skoro 13 let. Brexit teď jeho starostenskou kariéru ukončil. Rodilému Skotovi to ale nevadí, prý si aspoň odpočine. Zpravodaj Václav Jabůrek ho ještě před odchodem Británie z EU navštívil na severu Německa.

Osada Brunsmark leží asi třicet kilometrů jižně od přístavu Lübeck. Vesnici obklopují široké louky a jehličnaté lesy, nad jedním z domků se třepotá skotská vlajka.

Čtěte také

Dům patří starostovi vesnice, který mi z terasy ukazuje nedaleký potok a jezero. Pak ale přecházíme do tepla jeho pracovny a začínáme mluvit ve starostově rodném jazyce, tedy anglicky.

Z muzikanta starostou

Ian Macnab pochází ze Skotska a dodnes se prokazuje pasem s erbem Spojeného království. Německé zákony totiž starostování povolují i lidem z jiných zemí Evropské unie. Sedmdesátiletý Macnab navíc v Německu strávil více než polovinu života.

„Celý život hraju rock. V 70. letech jsme se s kamarády usadili v Hamburku, celkem rychle ale došly peníze, a tak jsem začal dělat zvukaře a manažera pro Gheorgheho Zamfira. Možná ho znáte, na východě byl docela slavný,“ vypráví.

Severoněmecký Brunsmark posledních třináct let vzkvétal pod skotskou taktovkou

Rovnou přiznávám, že neznám, zato Macnabovi se nedá upřít, že se na východoevropské scéně vyzná. Mimo jiné pracoval také v Maďarsku, a tak se jen zkusmo ptám, jestli nezná skupinu Omega. „Jo, jo, ti měli skvělé a monumentální koncerty. Já tedy hodně pracoval s Piramis, to byli výborní rockeři. A pak taky s kapelou Generál,“ vzpomíná.

Angažovaný přistěhovalec

Uprostřed toho si člověk marně klade otázku, jak se ze skotského zvukaře pracujícího za železnou oponou najednou stane člověk, který na severu Německa starostuje vesnici.

Čtěte také

„Usadil jsem se tu v roce 1992 a postupně jsem se nějak začal angažovat. Postavili jsme si dům, vlastně na něm pořád něco doděláváme, a já se dal k místním hasičům. V té době jsem potkal lidi z obecní rady a v roce 2000 jsem se k nim přidal,“ popisuje Ian Macnab.

Brunsmark spadá pod jeden obecní úřad, který spravuje celkem 25 osad. Každá má ale vlastního starostu, aby se méně důležité věci nemusely řešit ve městě. Ostatně zrovna sousedské spory tak trochu můžou za to, že je starostou právě člověk ze Skotska.

Cizinec na radnici

Osada Brunsmark leží asi třicet kilometrů jižně od přístavu Lübeck

„Ve vsi byly takové dva znepřátelené tábory. A asi si řekli, že by bylo lepší vybrat někoho mimo tyhle skupinky, aby se nikomu nenadržovalo. Chvilku to trvalo, než to všichni přijali, ale teď při poslední volbě mě podpořila většina obyvatel,“ usmívá se Macnab a je vidět, že si skotský starosta německé vesnice na mnoha věcech zakládá.

Při rozhovoru dokonce zaťuká na dřevo, aby dál nikomu nestranil. Do konce jeho starostování přitom zbývá ani ne týden. Bere to ale s nadhledem a o německý pas nestojí. V sedmdesáti letech už stejně začíná přemýšlet o důchodu a ve své vesnici se chce angažovat tak jako tak.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související