Brazilský výzkumný ústav upozorňuje na extrémní nárůst odlesňování, vláda označuje údaje za lživé

7. srpen 2019

Prezident Jair Bolsonaro je toho názoru, že je potřeba prolomit těžební limity a zajistit tak obyvatelům Amazonie prostor pro rozvoj. Národní ústav pro výzkum vesmíru, který pracuje s daty o kácení pralesa, s jeho postojem nesouhlasí. Neshody vyústily až v nedávné odvolání šéfa instituce.

Národní ústav pro výzkum vesmíru tvrdí, že během letošního července došlo k extrémnímu nárůstu kácení Amazonského pralesa. Podle dostupných dat ze satelitů jde prý až o pětinásobek plochy, která byla vytěžena za stejný měsíc loni.

Jen za tři měsíce vykáceli pracovníci dřevařských firem vegetaci na ploše o rozloze Královéhradeckého kraje.

Data sbírá brazilský Národní institut pro vesmírný výzkum a na nárůst deforestace upozorňuje už od začátku roku. Nesetkává se ale s pochopením u vlády, která údaje označuje za nepravdivé a poškozující národní pověst. Napětí dokonce vyústilo až v nedávné odvolání šéfa vědecké instituce Ricarda Galvaa.

Čtěte také

Bolsonaro kromě prolamování těžebních limitů plánuje legalizaci těžby drahých kamenů v dosud nepovolených dolech a společně s ministrem zemědělství se mu také podařilo oslabit zákon na ochranu životního prostředí.

Blížící se katastrofa

Podle Nadace na záchranu Amazonského pralesa se při současném trendu může Jižní Amerika dočkat do 10 let ekologické katastrofy. Odlesňování totiž přispívá nejen ke globálnímu oteplování, ale třeba i k zamořování pláží zapáchajícími řasami.

S nejzávažnějšími důsledky odlesňování se v současné době potýká Dominikánská republika, jejíž pláže jsou zamořené řasou hroznovicí.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.