Brazilci vzdávají hold známému českému hrdinovi. Pojmenovali po něm pivo

Tři pivovarští experimentátoři z brazilského města Curitiba už uvařili mnoho druhů nahořklého moku. Zkoušejí všechno možné – různé slady, chmele i kvasnice. Dvě piva se jim ale obzvlášť povedla – a Čecha může těšit, že jim dali česká jména. Jedno pojmenovali po jednom z atentátníků na Heydricha – Jan Kubiš – a druhé rovnou po českém králi a císaři Karlu IV.

Za vším stojí pivní značka Dům. Možná se budete divit, ale nezaložili ji Češi ani potomci Čechů. Partě domácích pivních experimentátorů se zdálo, že příliš mnoho malých pivních značek v jejich brazilském regionu má název německý nebo polský a náhodou přišli na krátké a úderné české Dům.

Úplně bez spojitosti s Českem piva značky Dům nevznikala. Murilo v naší pivní velmoci byl: obdivoval Prahu (tedy město) a plzeň (tedy pivo). S kamarády prováděli experimenty mimo jiné s kvasnicemi Pilsner Urquell, které jedna firma v Brazílii prodává. A z takového kouzlení jim vznikl ležák, který jim nakonec náramně zachutnal.

Poctili ho jménem hrdiny českého odboje. „Byl to hrdina, co ještě s jedním týpkem zabil toho chlapa, co vymyslel plynové komory, Reinharda Heydricha,“ říká svou (trochu zkreslenou) verzi dějin. Myslí tím Gabčíkova parťáka Jana Kubiše.

Dalším vývojem vzniklo pivo, které se dnes prodává pod názvem jiného českého velikána. Tedy ono vzniklo spíš náhodou – jednou omylem při vaření přidali méně vody a výsledek byl daleko silnější a tmavší. A i to jim chutnalo. Dostalo jméno Karel IV.

„Kubiš bojoval proti velkému režimu. To samé chceme i my“


Chceme bojovat za pořádná piva, která ti dají něco víc: chuť, aroma. Ne špinavou vodu, jako se běžně prodává tady v Brazílii, ale vlastně i v celém světě.

Ale vraťme se k českému bojovníkovi Janu Kubišovi. Jeho jméno a jeho příběh je totiž pro snažení majitelů pivní značky Dům klíčový.

„Jan Kubiš bojoval proti velkému režimu. A to je přesně to, co chceme my, bojovat za pořádná piva, která ti dají něco víc: chuť, aroma. Ne špinavou vodu, jako se běžně prodává tady v Brazílii, ale vlastně i v celém světě,“ říká Murilo Foltran.

V Česku by možná takové užití jména Jana Kubiše vyvolalo pozdvižení, ale asi to musíme brát tak, že to je pocta a že se díky tomu v Brazílii dozvědí něco víc z českých dějin.

Podívejte se, jak vypadá brazilská reklama na pivo s českým jménem!

autor: dkk
Spustit audio