Bombardino, SkiMU, Šumbardino nebo snad Sex on the Šumava? Objevili jsme pro vás speciality pro zahřátí na sjezdovce

23. prosinec 2017
Glosa Pavla Maurera

Zajímavých gastronomických specialit se nemusíte vzdávat ani na horách při lyžování. Někteří návštěvníci horských středisek v Itálii si zvykli na tamní typický nápoj Bombardino. Podobné barové hity ale najdete i na našich horách.

Před rokem mi kamarádi lyžaři přivezli dárek z italských Dolomitů jejich nejoblíbenější sjezdovkový doping Bombardino. Tedy "liqouere" plný cukru, vajec, mléka, brandy a aromatizovaných barviv. Teprve letos o víkendu jsem spolu s kamarády dostal odvahu slavné Bombardino otevřít a málem nás to všechny zabilo.

Podle doporučení jsem nápoj pomalu zahřál, do kalíšků s likérem jsem přidal čepičku šlehačky a následně už jsme všichni omdlévali pod náporem sladkých kalorií. Tohle se fakt doma v teple - nedá pít!

Jedině na vysokých horách, kde je člověk vylyžovaný, unavený, klepe se zimou a potřebuje rychle „nakopnout“ druhý motor. Pak je to k přežití a tahle malá nezdravá atomová bomba, něžnou italštinou zvaná „Bombardino”, roztočí naši inzulínovou pumpu a poskytne chvilkový, ale klamný pocit, že jsme svému tělu pomohli.

Naše domácí hory také nezůstávají pozadu ve své gastronomické kreativitě. Třeba na Šumavě si můžete leckde objednat - tzv. Šumbardino, nebo "Sex on the Šumava” místo sexu on the beach!. Tyhle bláznivé koktejly najdete na mnoha našich sněžných kopcích.

Ten erotický - to je vodka + pomerančový džus + minerálka. Zatímco jihočeská varianta Bombardina - tedy: Šumbardino se v některých podnicích míchá z vaječného koňaku, rumu, šlehačky a kakaa. Samozřejmě víc rumu. Vždyť na Šumavě mrzne, až praští! No a seriál lyžařských „posilovacích anabolik“ má své pokračování také v Krkonoších.

Ski bar, Horní Malá Úpa (ADR)

Před týdnem jsem poblíž Sněžky okoštoval nápoj zvaný SkiMU, což je horký bílý rum, limetka a med. Dostanete jej na Horní Malé Úpě na Pomezkách, a SkiMu se jmenuje, protože ski jsou prostě lyže a MU znamená Malá Úpa. Myslím, že turistům z nedalekého Polska se z toho názvu i nápoje trochu točí hlava. Ovšem v případě střídmosti - jistě jen příjemně.

No a na závěr jsem zaslechl, že jiné vysokohorské bufety podávají další posilující nápoj jménem Lumumba. Je to horká čokoláda nebo kakao, smetana, jamajský rum a možná i kapka mléka. Ovšem v různých nadmořských výškách může být kterákoli ingredience zaměněna za jinou.

Pro vysvětlení: Lumumba se jmenuje podle slavného premiéra africké Republiky Kongo, který, myslím, toho v životě moc nenalyžoval a určitě ani netušil, že jeho jméno bude jednou oblíbeným zvedákem lyžařů a snowborďáků na mnoha evropských velehorách.

Takže na závěr shrnuji svůj krátký průvodce vysokohorskými barovými hity: Bombardino, Šumbardino, Sex on the Šumava, SkiMU a Lumumba! Snad vám budou chutnat a na chvíli i zahřejí, ale věřte, že energii pro další lyžování můžete získat také úplně jinak a možná i zdravěji!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio