Bolestivá témata, traumata, útisk. O tom je divadlo utlačovaných, ve kterém si můžete zahrát i vy

22. srpen 2014

Během léta společnost začala více mluvit o takzvaném divadle utlačovaných. Zpracovává bolestivá, hraniční témata, traumatické zážitky útlaku a útisku.

Jedno z prvních představení u nás vzniklo z příběhů dětí, které opouštějí ústavní výchovu.

„Nejdříve jsme sbírali příběhy od holek, co měly nějakou zkušenost, a vytvořili jsme jeden příběh. Odehráli jsme několik představení, potom jsme jeli na festival do zahraničí, kde byli lidé, kteří divadlo utlačovaných dělají, tak nám to připomínkovali, co se jim tam nezdá,“ popisuje vznik představení jeho hlavní postava Michaela Zapletalová.

Příprava hry má pro aktéry terapeutické účinky: své mnohdy traumatické nebo nepříjemné zážitky transformují do uměleckého díla.

Herci se mohou stát i sami diváci

Samotné vystoupení je velmi interaktivní. Velmi důležitá je úloha takzvaného jokera, který musí umět navodit otevřenou atmosféru, kdy spolu debatují lidé v publiku o tom, co viděli na jevišti, a vymýšlejí, jak se měla hlavní postava zachovat jinak.

Diváci mohou jít na pódium vyměnit si místo s hlavní postavou a zkusit část hry přehrát místo ní. Vtip je v tom, že lze změnit jen jednání hlavní postavy. Vychází to z toho, že i v životě se můžeme změnit jen sami sebe.

Divadlo utlačovaných zpracovává bolestivá témata. Na pódiu i v publiku by měli být lidé, kteří mají podobnou životní zkušenost.

V České republice vznikly například dvě inscenace o soužití Romů a majority nazvané Americký sen a Modrá je dobrá.

Divadlo utlačovaných - hra Modrá je dobrá

Postavy nejsou rozděleny podle etnické příslušnosti, ale hrají v červených a modrých parukách.

Brněnská Masarykova univerzita se pyšní Kabinetem divadla utlačovaných

Divadlo utlačovaných vymyslel v 70. letech Brazilec Augusto Boal jako nástroj pro změnu. Používal divadlo původně při práci s rolníky a dělnickou nejchudší společenskou vrstvou.

Divadlo utlačovaných - hra Americký sen

V současnosti se používá po celém světě pro politický a sociální aktivismus, pro řešení konfliktních situací, komunitní práci, terapii a také třeba při přípravě legislativních změn.

Divadlo utlačovaných v České republice „provozují“ zejména vysoké školy.

Například v Praze na Fakultě humanitních studií na katedře studií občanské společnosti. Na katedře sociální pedagogiky pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně dokonce existuje Kabinet divadla utlačovaných.

autoři: mvo , Magdaléna Trusinová
Spustit audio