Boleskine House u jezera Loch Ness prý kdysi obývali démoni. Tajemný dům přitahuje milovníky okultismu

Skotské jezero Loch Ness je známé hlavně díky slavné příšeře. Jeho břehy ale skrývají ještě jedno tajemství. Na kopci nad jezerem totiž stojí dům, ve kterém prováděl své obřady Aleister Crowley. Muž, kterého jedni považují za šíleného maniaka a druzí za největšího mága 20. století. Dlouhá léta vlastnil Boleskine House i kytarista někdejší skupiny Led Zeppelin Jimmy Page.

Stojím na uzoučké silničce, vlevo je starý hřbitov s rozpadajícími se náhrobky. Průhledy mezi stromy je vidět hladina jezera pod námi. Napravo nahoře na stráni spíše jen tušíme stát bílý dům. Cesta k němu je ale uzavřená.

Boleskine House před pár lety vyhořel, ale spojení magie s rockovou hudbu stále přitahuje. „Bohužel dál se nedá dostat. Cesta je přepažená elektrickým plotem a všude cedule, které upozorňují na zákaz vstupu…“ říká zklamaně muž, který se přijel na tajemný dům podívat.

Stále žijí mezi námi. Kněžky a čarodějky se dodnes scházejí u legendární brány do Avalonu

Vstup do Avalonu na vrchu Tor nad městem Glastonbury

V 21. století by člověk stěží věřil v kněžky, pohanské bohyně a magii. To všechno už je jen v pohádkách nebo v knížkách o Harry Potterovi. Ovšem jen do okamžiku, než se ocitnete v anglickém městečku Glostonbury, na místě mytického Avalonu. Čas tam plyne jinak a nikoho nepřekvapí, že se tam koná zcela vážně míněná konference o bohyních.

K domu se ale dá dostat i přes přilehlé pastviny. Cesta je poněkud nepohodlná, musíme překonat několik zpuchřelých plotů. Nakonec procházíme brankou porostlou mechem a už jsme na místě. Okna jsou zatlučená, ale škvírami je uvnitř vidět nábytek. Střecha vzala za své při požáru.

Sídlo démonů

„Byl to černý mág, kouzelník,“ říká žena, která na mě u ohořelé ruiny vybafne. S manželem sem přijela z Itálie. „To, co se dělo v tomto domě, nás přitahuje,“ vysvětluje. Má na mysli legendu spojenou se jménem Aleistera Crowleyho.

Pokud přistoupíme na to, že existuje něco jako magie, potom se v tomto domě provozovala na zcela nejvyšší úrovni. Aleister Crowley tady měl provádět obřady, při kterých se přímo zhmotňovali démoni.

„Dochovala se svědectví lidí, kteří se obřadů zúčastňovali. Vzpomínali, že v domě byla skleněná stěna, průchod na zahradu. Opakovaně se rozletěla a roztříštila na kusy, jak jí prolétla nahromaděná energie. Oni jí říkali andělé,“ vypráví spisovatel Luboš Koláček, který se o dějiny magie zajímá dlouhé roky.

Nedaleko Boleskine house stojí na návrší nad jezerem Loch Ness starý hřbitov, který dodává místu opředenému strašidelnými legendami ještě tajemnější ráz.

Rocker okultista

Můžeme tomu věřit, nebo ne. Usedlost z 18. století má odjakživa špatnou pověst. Dům prý stojí na místě bývalého kostela, který shořel při bohoslužbě i s lidmi. Místní legendy říkají, že místo proklel sám ďábel. I proto si jej Crowley vybral. A nejen on. Dvaadvacet let patřil i rockové legendě Jimmy Pageovi, kytaristovi skupiny Led Zeppelin.

„Velice jsem se zajímal o východní i západní mysticismus. Když jsem byl mladší, hodně jsem o něm četl a trochu ho zkoumal. To je vše,“ tak vysvětloval před rokem své vazby k okultismu Jimmy Page při debatě se studenty.

Aby záhadám nebyl konec, dům krátce před Vánocemi roku 2015 vyhořel. Příčina požáru je podle Skotské hasičské a záchranné služby neznámá.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související