Bojovník se „šmejdy“ Viktor Rossmann: Stát by neměl zasahovat do vztahů mezi lidmi tolika předpisy

Proč se renomovaný právník rozhodne pomoci seniorům v boji proti „šmejdům“? „Rozhodne se proto, že mu to přijde správné a vylepšuje si tím karmu,“ říká Viktor Rossmann, Právník roku 2016 v kategorii Pro bono.

A jak si 30 seniorů našlo renomovaného právníka? Na začátku byla investigativní reportáž Barbory Kladivové, která zařídila kontakt postižených s doktorem Rossmannem. Co mají jejich příběhy společné? „Lidé chodí na ty akce, aby byly v nějaké společnosti, aby se něco dělo. Sháněli také nějaké zdravotní prostředky. To považuji za velmi důležité, že se nejednalo o hrnce nebo polštáře, ale že ti lidé dělali něco pro své zdraví.“


Pakliže jsme nedozráli do doby, že by nám nepřišlo špatné okrádat důchodce, tak je něco špatně s námi a ne s právním řádem.VIKTOR ROSSMANN

Firma nekomunikuje, neodpovídá, čas od času napsala dopis, že od smlouvy odstoupit nelze. Skupiny postižených jsou dvě. Jedni odstoupili ve čtrnáctidenní lhůtě, druzí neodstoupili vůbec. Obvodní soud pro Prahu 7 nakonec zrušil všchny smlouvy uzavřené s klienty na předváděcích akcích. Dostat se k tomuto rozsudku trvalo 1,5 roku.

„Před tím, než jsem začal dělat tu kauzu, jsem se šmejdy neměl žádnou zkušenost. Kupující byli pod neustálým nátlakem ze strany prodejců. Z místnosti nesměli odejít a byl na ně nátlak, ‚pakliže si to nekoupíte, my vás odsud nepustíme.‘ “ Alespoň v jednom případě byly dveře opravdu zamčené, doplňuje doktor Rossmann.

Čtěte také

Je šance, že tito lidé dostanou zpátky své peníze? „To je v rukou exekutorů a schopnosti či neschopnosti své finance ukrýt či neukrýt. Ve chvíli, kdy společnost nemá žádný majetek, není kde brát a společnost je čistá.“


Mezi nejnovější triky patří vetřít se na akce, které jsou oficiální a jsou posvěceny v rámci například veletrhů, které jsou v pořádku, a působí také v pořádku.

„Máme přeřádováno. Zákonů máme zbytečně moc. Stát by neměl zasahovat do vztahů mezi lidmi tolika složitými předpisy. Na místě by byla velká osvěta, která by všem potenciálně postiženým říkala, jak se bránit. Vymahatelnost peněz je nejtěžší záležitost. V případě výživných pro matky a v případě spotřebitelů, kteří uspějí u soudů, by nebylo nic proti ničemu, kdyby ten dluh zaplatil stát a následně si jej vymáhal po dlužnících,“ myslí si renomovaný právník.

Poslední předváděcí akce Bio Natural Medical byla v červnu 2016. Co za svou práci nakonec právník Viktor Rossmann má? „Švestky ze zahrádky, sušenky i bábovky,“ dodává se smíchem.

autor: jaw
Spustit audio