Bojovník, milovník, král a mág. Takoví jsou muži, tvrdí lektor

7. září 2019

Vladimír Halada je původním povoláním učitel. Studoval psychoterapii a arteterapii. Později se svou ženou založil sdružení DoNitra. Teď pořádá rozvojové kurzy a zážitkové pobyty.

Čtěte také

O kurzu nazvaném Quo Vadis – Kam kráčíš, který se věnuje hledání sebe sama a hledání „muže v sobě samém“ hovoří v pořadu Hovory.

„Muž si nemá příležitost popovídat s někým jiným tak, aby to nešlo do srovnávání a konkurence. Se ženou to nejde, protože ta se po jisté době neubrání uštěpačným poznámkám a připomínkám, co zas nebylo uděláno. V hospodě se zas vedou řeči povrchní a silácké.“ 

Podle lektora Halady museli hledat prostor, jak se k muži přiblížit a najít jeho prožívání samoty a chodu života. „Po deseti letech, co to děláme, máme vyzkoumáno, že třetinu mužů k nám poslaly ženy. Pak k nám chodí ti, co se necítí být dost muži a nakonec ti, co jim nás někdo doporučil.“

Bojovník, milovník, král a mág

Halada vysvětluje obsah kurzu. Nabízí program, který zasáhne jak tělo a duši, tak i složky specificky mužské osobnosti. Došli k závěru, že máme čtyři archetypy mužské povahy: bojovník, milovník, král a mág.

Čtěte také

Bojovník se snaží věci překonávat − své těžší bříško, lenost, bolest kloubů − a chce vydržet s nějakým posláním. Milovník, to je takový obdivovatel krásy. Zbývající archetypy (mág a král) jsou, jak říká Halada, poměrně neprobádané. U nich nastává hlubší osobnostní rozvoj.

Téma král je třeba inspirováno dlouhodobými cestami princů a kraleviců na cizí dvory. Na současné muže, kteří přijedou za poznáním čeká dvoudenní žebravá pouť.

„Cílem cesty je poznat bezmoc. Protože král se stává mocný tím, že chápe, rozumí moci a dokáže dávat i druhým. Dělí se s nimi o svou moc. Jádrem není žebrat a ponížit se, ale žádat. A buď dostat a poděkovat, nebo nedostat a nehněvat se.“

Vladimír Halada, spolek DoNitra

Pokud se chcete dozvědět i o poslední oblasti mužských archetypů, tedy o mágovi, který proměňuje a přináší změnu, poslechněte si celé Hovory s terapeutem Vladimírem Haladou. Ptala se Tatiana Čabáková.

autoři: Tatiana Čabáková , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související