Boje v Sýrii by měly do týdne utichnout. Dohoda umožní humanitární pomoc

Útlum bojových akcí, humanitární pomoc a obnovení diplomatických rozhovorů. Takové jsou závěry dohody o Sýrii, která vzešla z jednání mezinárodní skupiny, které se zúčastnili zástupci 17 zemí včetně Spojených států a Ruska. Posledně jmenovaná země ale má vlastní cíle a zájmy. Utichnou skutečně boje v Sýrii?

Dohoda umožňuje humanitární pomoc lidem ve městech a regionech, které jsou obklíčené syrskými vojsky Bašára Asada, což je přibližně 15 oblastí. Do nich by měla humanitární pomoc dorazit tento týden.

Další bodem dohody je útlum bojových akcí v Sýrii s cílem, že by to týdne mělo nastat příměří nebo klid zbraní. Tento bod ale má výjimku – proti Islámskému státu a Frontě Al-Nusra budou nálety pokračovat.

Podle dohody by se také do konce měsíce měly obnovit diplomatické rozhovory v Ženevě o Sýrii, které se také účastní syrská vláda a opozice.

Čtěte také

Podotýká také, že v Sýrii je asi půl milionů lidí, ke kterým se nedostává humanitární pomoc, tedy základní potraviny a léky. Klíčovou otázkou také je, že se ustání bojů nebude týkat islamistických nebo teroristických skupin.

Zájmem Ruska je podpora syrského režimu

Jak se ale mnichovské dohody podaří promítnout do reálného života? „Slovník tiskové konference po jednání velice opatrně rozlišoval mezi příměřím a ustáním bojů,“ říká komentátor Jan Fingerland.


Rusko praktikuje politiku, aby se vlk nažral a koza zůstala celá

„Rusko například dlouhodobě praktikuje politiku, že každého, koho potřebuje bombardovat ve prospěch syrské vlády, označí za příslušníka Islámského státu a prostě ho bombarduje,“ dodává.

Bez zásadní dohody s Ruskem podle něj nelze dosáhnou příměří, protože má své vlastní cíle v Sýrii, které nejsou v první řadě vyřešení situace a zabránění války, ale zachránit syrskou vláda a dosavadní režim.

„Rusko bude nadále i navzdory dohodám bombardovat, tedy pravděpodobně pomáhat syrské vládě dobýt Alpo,“ míní.

autoři: heš , prh
Spustit audio