Boj o vakcínu: Trump prý chtěl přesunout německé farmaceuty do USA, nejdál ve vývoji jsou Izraelci

17. březen 2020

Americký prezident usiloval o podíl v německé firmě, která vyvíjí vakcínu. Izraelci jsou připraveni nabídnout všem zemím nadějný přípravek podávaný orálně.

Šéf firmy CureVac Dan Menichella v únoru v americké televizi CNBC řekl, že očekává spuštění první fáze klinických testů na začátku léta. Jen několik dní poté se zúčastnil  schůzky v Bílém domě. Podle německého listu Welt am Sonntag Donald Trump přesvědčoval Menichella, aby společnost přemístil do Spojených států a sliboval za to miliardu dolarů. 

Biofarmaceutická firma CureVac byla založena v roce 2000 v německém Tübingenu, ve vývoji vakcíny patří mezi favority. Není to farmaceutický gigant, ale jedná se o firmu, se kterou spolupracuje například nadace Billa & Mellindy Gatesových. 

„Takový postup není neobvyklý,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar. „Je to strategie dané země, jak si získat přístup k vakcíně prioritně pro vlastní populaci. Pro danou zemi je určitě důležité vlastnit určitý podíl ve firmě, která se vakcínu naučí vyrábět, “ říká Maďar.

Okolnosti schůzky nejsou příliš jasné. Podle světových agentur německé ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že se americký prezident opravdu snažil vývoj slibné vakcíny přesunout do Spojených států. CureVac to ale popírá. Menichella musel před několika dny z vedení firmy odejít.

„Ještě dál než Němci je podle mě izraelská společnost, která v podstatě náhodou přišla na vakcínu podávanou orálně,“ upozorňuje Maďar. „Testovali veterinární vakcínu proti infekční bronchitidě drůbeže. Zjistili, že po určité genetické změně původce vakcína funguje i proti novému koronaviru.“

Izraelci očekávají vytvoření vakcíny už do 10 týdnů. Další bezpečnostní studie budou trvat  dalších řádově 90 dnů.


Rastislav Maďar

Pokud vakcína bude fungovat, můžeme očekávat rychlý účinek na celou populaci. „Ústní podání vakcíny totiž znamená, že bude možné ji lépe aplikovat v terénu. Všichni pacienti by nemuseli do ordinací,“ ukončuje optimisticky Maďar.

Čtěte také

O vakcínu je obrovské množství zájemců a očekává, se že Izraelci ji samozřejmě nebudou držet pouze pro vlastní populaci. Pokud se její vývoj podaří, pokryjí globálně potřebu všech kontinentů. 

S testy vlastní vakcíny už začala také společnost Moderna Therapeutics z amerického Seattlu. Další přípravek testuje na zvířatech jiná firma v Kanadě. 

autoři: Vít Pohanka , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.