Boj o Senát na Praze 9: Jan Jarolím (ODS) a David Smoljak (nestraník za STAN)

11. duben 2019

O přízeň voličů se utkají vítěz prvního kola a starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) a scenárista David Smoljak, který kandiduje za Starosty a nezávislé (STAN).

Jan Jarolím považuje Senát za důležitou pojistku demokracie a chtěl bych v něm hájit celospolečenské zájmy, které přesahují problematiku pražských městských částí. Jako senátor by se chtěl zabývat tématem životního prostředí a místního rozvoje, kterému se po studiu krajinného bioinženýrství profestně věnoval.

Zákony, které posílá Poslanecká sněmovna do Senátu, jsou opravdu špatné. Myslím, že to bych měl možnost napravovat a hlídat.
Jan Jarolím

K doplňovacím volbám na Praze 9 přišlo jen necelých 18,5 % voličů, a právě nízkou volební účast považuje Jarolím za problém. Lidé prý mají pocit, že nemají vliv na vývoj v naší zemi: „Senátní obvod a městské části jsou republikou v malém. Nelze srovnávat pozici prezidenta a jednoho z 81 senátorů, ale vliv na lidi a ten mikroregion může být téměř srovnatelný.“

Senát potřebujeme, ale nedaří se to vysvětlit veřejnosti, tvrdí senátor Vystrčil (ODS)

Miloš Vystrčil

ANO, ČSSD ani komunisté v senátních volbách neuspěli. Právě tyto strany, s výjimkou sociálních demokratů, zpochybňují smysl horní komory s poukazem na nízkou volební účast. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) by se zrušení Senátu nebránil. Podle zastánců ale význam horní komory coby pojistky demokracie roste.

Pokud jde o názory na politické otázky, Jarolím je proti zdanění církevních restitucí, označuje to za nesystémový a morálně špatný krok. Nesouhlasí také se zavedením přímé volby starostů a hejtmanů, protože hrozí, že by nemuseli mít podporu zastupitelstva obce či kraje.

A čím chce Jarolím oslovit voliče neúspěšných kandidátů z prvního kola, především Petra Daubnera (Pirátská strana) a Martina Hrubčíka (ANO)? „Nemám problém požádat voliče těchto dvou stran o vnímavost, protože když už máme pozitivní vztah k zastupitelům obou stran, tak proč by to nemohlo být i k jejich voličům,“ uvádí starosta Prahy 9 s tím, že Piráti jsou konstruktivní opozicí a něco podobného platí i o ANO.

Obrana veřejnoprávních médií

David Smoljak ovšem upozorňuje na Daubnerovo vyjádření, že ve druhém kole bude volit právě jeho: „U Pirátů je mi sympatické, že podobně jako STAN vzniklo zezdola a není to případ hnutí, které založí bohatý podnikatel a přivede si do něj loajální lidi,“ dodává scenárista a radní městské části Praha-Vinoř.

Aleš Gerloch: Senát hlasoval víc o prezidentovi než o mně

Aleš Gerloch, právník a profesor na Právnické fakultě Univerzity Karlovy

Středeční rozhodnutí Senátu odmítnout nominaci Aleše Gerlocha na ústavního soudce podle prezidenta Miloše Zemana uškodilo Ústavnímu soudu. O dalším kandidátovi, kterého navrhne, bude přemýšlet. Prezident to řekl při ukončení návštěvy Karlovarského kraje. 

V Senátu by se chtěl zabývat tématem médií veřejné služby a posílení jejich nezávislosti, čemuž se prý dlouhodobě věnuje: „V médiích pracuji celý život a myslím, že to prostředí dobře znám. Jsem přesvědčen, že máme nejlepší média veřejné služby mezi zeměmi Visegrádské skupiny a nerad bych, abychom o tuto pozici přišli.“

Podle Smoljaka je podstatné posílit finanční a institucionální nezávislost médií. Navrhuje, aby Senát převzal část pravomocí mediálních rad, které jsou nyní pod politickou kontrolou poslanců, resp. stran vládní koalice a vítězů voleb.

Kandiduji do Senátu nikoli proto, abych akcentoval lokální témata. Považuji Senát za nesmírně důležitou instituci, která může chránit ústavnost a bránit mocným, aby zákony a pravidla ohýbali ve svůj prospěch.
David Smoljak

Senát nedávno odmítl nominaci Aleše Gerlocha na ústavního soudce, kterého navrhoval prezident Miloš Zeman. Podle Smoljaka se Gerloch ve svých právních stanoviscích přikláněl k vůli mocných a nikoli spravedlnosti, nebyl proto dobrým kandidátem. Za správné rozhodnutí nepovažuje ani zavedení přímé volby prezidenta, která silně polarizuje společnost, ať už dopadne jakkoli.

autoři: Petr Dudek , ert

Související