Boj o Bílý dům: Symbol úspěšného prezidenta? Ronald Reagan

20. říjen 2016

Prezident jako symbol konkrétní doby. Média tohle zjednodušení milují, ale politologové i historici varují, že takový pohled je neobjektivní. Zejména v americké politice je podle nich třeba na objektivní zhodnocení práce jednotlivých prezidentů třeba delší časový odstup – nejlépe několik desetiletí. A tak si gloriolu výjimečnosti mezi Američany dodnes uchovává jen několik málo úplně prvních prezidentů.

V bývalém Sovětském svazu a všech jeho socialistických satelitech si byli prezidenti velmi podobní. Strategii vládnutí určovala Moskva a na veřejnost tak čas od času pronikly informace jen o nápadně vyšší, nebo nižší inteligenci toho kterého prezidenta. Američané však mají zkušenost s prezidentem coby symbolem doby bezmála 300 let. A i oni mají tendenci časem zapomínat.


V průzkumech většinou vítězí ti nejstarší prezidenti, zejména otec Ameriky George Washington a Abraham Lincoln, který Ameriku vedl skrz občanskou válku. Ti jsou jednoznačně velmi vysoce hodnoceni a ještě se s nimi velmi často objevuje Franklin Delano Roosevelt, který zase Ameriku provedl velkou ekonomickou krizí a 2. světovou válkou. JAKUB LEPŠ

„Je to určitě i trošku nespravedlivé – ti prezidenti udělali takových věcí, často i pozitivních, nejen negativních, ale taková je realita. Máme rádi zkratky, paměť je selektivní a dá se říct, že takhle to nějak funguje,“ zamýšlí se amerikanista a pedagog Jakub Lepš. Podle něho symbolika toho, jak se Spojené státy dívají na své prezidenty, odráží známý fakt, že lidská paměť má přirozenou tendenci špatné zážitky vytěsňovat, zatímco dobré si pamatovat. Takzvaní prezidenti zakladatelé jsou toho důkazem.

Obama jako symbol reformy zdravotnictví

Média dnes dodají každému voliči libovolné množství informací. V době Kennedyho nebo Nixona často podléhaly zprávy o válce ve Vietnamu přísnému utajení. Dnes je válka v Zálivu nebo boj s Islámským státem zónou, kam média aktivně vstupují a také ji ovlivňují. A jsou to média, kdo první ukáží na případné chyby. Své o tom ví bývalý prezident George Walker Bush. V jeho případě ale podle Alexandra Vondry, bývalého velvyslance v USA, bude čas spíše na jeho straně.

Ještě více oleje do předvolebního ohně vlil prezident Barack Obama

Naopak symbolem úspěšného prezidenta, o jehož pozitivním přínosu pochybuje jen minimum Američanů, je Ronald Reagan. První funkční období opřel o ekonomický růst, druhé začal kampaní, na kterou se vzpomíná dodnes. To odcházející prezident Obama je podle amerických politologů na domácí scéně symbolem slibně nastartované reformy zdravotní péče. Pokud však volby vyhraje republikán Donald Trump, je otázkou, zda celou reformu nezastaví. Tím by pozměnil i symboliku, kterou za sebou Obama zanechává.

Kandidáti na prezidenta a boj proti terorismu

Září 2001, prach z trosek Světového obchodního centra se obrazně řečeno sotva usadil a americký prezident, republikán Georg W. Bush, vyhlašuje válku terorismu. Tažení, které podle něj začne zásahem proti organizaci Al-Káida, ale neskončí, dokud bude existovat byť jen jediná celosvětově aktivní teroristická skupina.

Září 2016, jiná kampaň, jiné tváře, jiný úhlavní společný nepřítel. Al-Káidu vystřídalo teroristické hnutí Islámský stát. Hillary Clintonová by ho chtěla porazit užší spoluprací tajných služeb s vědeckými institucemi. Nejnovější technologie by podle ní zpravodajcům měly umožnit odhalovat teroristické útoky ještě ve stadiu příprav. Demokratická kandidátka chce víc oslovovat muslimské komunity v USA i v zahraničí, aby riziko terorismu společně snížili.

Pokud by se stal prezidentem, prosadil by prý Trump přísné imigrační kontroly, údajně včetně jakýchsi ideologických prověrek. Už dříve taky prohlásil, že by bašty Islámského státu v Sýrii a Iráku rozbombardoval, volně přeloženo, napadrť. Neřekl ale, jestli to znamená větší zapojení amerického letectva, nebo dokonce vyslání pozemních jednotek. Podle odborníků tak protiteroristické strategie obou kandidátů mají slabiny nebo i úplně bílá místa.

autoři: daj , vob , jpr
Spustit audio