Blockchain a kryptoměny nejsou jen pro muže, tvrdí zakladatelky hnutí CryptoChicks

5. leden 2019

Sledujete, jakou hodnotu má právě bitcoin? Používáte kryptopeněženku? Přestože se o těchto věcech mluví stále častěji, mnozí lidé je stále vnímají jako okrajové záležitosti pro nadšence do programování a počítačů. To se rozhodla změnit kanadská nezisková organizace CryptoChicks, jejíž tři členky poskytly Experimentu exkluzivní rozhovor. S Elenou Sinelnikovovou, Natalií Ameline a Nataliyou Hearnovou si povídal reportér Vojtěch Koval.

Na první pohled působí CryptoChics jako feministické hnutí. Podle jeho spoluzakladatelky Natalie Ameline ale původní záměr nebyl přímo feministický.

Konec bitcoinu. Vyplní se předpovědi jednoho z vývojářů této měny?

peníze, mince, růst

Decentralizovanou a nepadělatelnou kryptoměnu bitcoin zřejmě po osmi letech od jejího vzniku čeká konec, to alespoň tvrdí jeden z jejích hlavních vývojářů Mike Hearn. Jeho teorii nahrává v posledních měsících často kolísání hodnoty virtuální měny.

„Dívaly jsme se kolem sebe a přemýšlely o všech příležitostech, které blockchain vytváří. Říkaly jsme si, že je potřeba vytvořit stejné podmínky pro všechny, protože ženy byly skutečně pozadu – nevytvářely si tolik možných budoucích pracovních příležitostí a byly pozadu i z hlediska řekněme investičních příležitostí,“ vysvětluje a dodává, že na rozdíl od žen se spousta mužů dostala k bitcoinu a zbohatla.

Blockchain je i pro babičky

„Děláme hackatony, kde ženy můžou přijít se sociálně prospěšnými nápady jako třeba recyklování plastu, jak nakrmit hladové děti a podobně. Věříme, že mohou přinést světu mnohem víc srdečnosti a hřejivosti právě díky této demokratické technologii, která nemá žádná omezení ani hranice,“ doplňuje Elena Sinelnikovová, proč věří, že ženy mají v oblasti blockchainu enormní potenciál.

Blockchain je druh distribuované databáze, tedy sítě ekonomických transakcí, která běží na milionech počítačů uživatelů těžících kryptoměny.

CryptoChics se nezaměřují jen na byznysmenky a podnikatelky, ale taky na ženy v domácnostech a babičky. „Byl byste překvapený, kolik babiček se zajímá o blockchain,“ usmívá se Natalia Ameline. „Třeba hned na první akci, kterou jsme pořádaly, dorazilo kolem pětatřiceti žen a hodně z nich bylo přes osmdesát. Museli jsme jim pomáhat do schodů, protože výtah nefungoval,“ doplňuje Elena Sinelnikovová.

Všichni si myslí, že jsou bitcoiny anonymní. Dají se ale velmi jednoduše stopovat, upozorňuje expert

Tomáš Marada

Bitcoinová síť není tak anonymní, jak by se nezkušeným uživatelům mohlo zdát. Existují totiž nástroje, které pomáhají jednotlivé transakce přiřadit k uživatelům. „Běžný člověk při běžné transakci rozhodně není anonymní," tvrdí Tomáš Marada.

Kyberprostor versus realita

A jaká je podle zakladatelek CryptoChics největší výhoda blockchainu v každodenním praktickém životě? Podle Eleny záleží na tom, v jaké zemi žijete: „Například na Bahamách v podstatě není žádný bankovní systém. Díky blockchainu tam můžete jednodušeji platit účty. To platí ve všech zemích třetího světa.“

A pro vyspělý svět je to podle ní možnost, jak přispívat chudým nebo třeba mapovat uprchlíky. „Existuje aplikace postavená na blockchainu, která využívá sken oční duhovky jako unikátní identifikátor každé osoby a ukládá záznam o něm do blockchainu. Ten nemůže být zfalšovaný ani duplikovaný,“ uzavírá Elena Sinelnikovová.

autoři: Vojtěch Koval , and

Související