Blízká budoucnost, nebo utopie? Digitální neschopenky by mohly začít fungovat v roce 2019

12. duben 2017

Po receptech by se mohly digitalizovat také pracovní neschopenky, informují o tom Hospodářské noviny. Češi by je tak už nemuseli zaměstnavateli nosit nebo posílat poštou. Pokud návrh projde sněmovnou, e-neschopenky by mohly fungovat od ledna 2019.

Lékaři budou moct neschopenku zadat například prostřednictvím portálu České správy sociálního zařízení, tam údaje přepíšou do elektronické podoby.

Pacient pak získá elektronický dokument a bude moct do práce zavolat nebo poslat SMS zprávu s číslem neschopenky. Jak píšou Hospodářské noviny, všichni zúčastnění by pak mohli průběžně do systému nahlížet a stav pracovní neschopnosti kontrolovat.

Na rozdíl od e-receptu budou mít lékaři navíc možnost pořád vypisovat i papírový formulář. Hospodářské noviny připomínají, že vydávání elektronických předpisů bude v Česku povinné už od ledna příštího roku. Zatím je používá šest tisíc lékařů.

„V současné době je možné využívat e-neschopenky zčásti, ale některé díly je třeba dále tisknout. To je situace, která nevyhovuje ani lékařům, ani zaměstnavatelům. Z tohoto důvodu se zástupci dotčených stran dohodli na tom, že celý proces bude elektronický,“ řekla pro Hospodářské noviny náměstkyně ministryně práce Iva Merhautová.

autor: aku
Spustit audio