Blíží se start evropských covid pasů, usnadní cesty očkovaným i vyléčeným. Cestovky chtějí také alternativy

6. červen 2021
Evropa Plus

Země Evropské unie se ve spěchu chystají na spuštění systému takzvaných covidových pasů, které by v létě měly lidem usnadnit cestování. Celoevropsky začne systém digitálních certifikátů fungovat od 1. července. České úřady ale už jejich vydávání spustily.

Takzvaný covidpas, přesněji řečeno digitální covidový certifikát, získá každý, kdo se nechal naočkovat, otestovat před odjezdem nebo se může prokázat protilátkami po prodělané nemoci. Doklad se po očkování nebo otestování generuje sám. Stáhnout ho lze po přihlášení do portálu ocko.uzis.cz.

Čtěte také

O certifikát není třeba žádat, vygeneruje se každému automaticky. „Maximálně v řádu několika hodin by tam certifikát měl být k vyzvednutí elektronickou cestou. Ale samozřejmě musíme nabízet další cesty například pro občany, kteří nemají možnost připojit se online. Je proto také možnost, aby každý poskytovatel (např. očkovací nebo testovací centrum, pozn. red.) občanovi doklad vytiskl nebo poslal emailem. Ale samozřejmě elektronická cesta je preferovanou variantou,“ vysvětluje Milan Blaha, zástupce ředitele pro IT Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který se na vzniku portálu podílel.  

Covidpas neznamená volnou cestu

Digitální covidový certifikát držitelům zajistí, že úřady v cizině budou uznávat jejich očkování, test na covid nebo test na protilátky. Evropská komise ale současně chce, aby co nejvíce držitelů navíc zbavil i povinnosti po příjezdu do zahraničí nastoupit do karantény, popřípadě se podrobit testu.

Čtěte také

O těchto restrikcích si totiž státy rozhodují samy mimo unijní pravomoce, doklad jejich zrušení automaticky zajistit nemůže.

Evropská komise proto zemím EU doporučila alespoň jednotnou metodiku, jak popsal eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders: „Občané zemí EU potřebují vědět, jak situace v zahraničí vypadá, dříve než se rozhodnou cestovat a utratí za dovolenou peníze. Proto Evropská komise od počátku usiluje o koordinovaný postup mezi státy. Jde o to vytvořit jistotu.“

Občané potřebují vědět, jak situace v zahraničí vypadá, dříve než se rozhodnou cestovat a utratí za dovolenou peníze.
eurokomisař Didier Reynders

Podle doporučení Evropské komise by proto státy neměly karanténu ani test vyžadovat po nikom z očkovaných oběma dávkami ani po lidech s protilátkami po prodělané nemoci. U ostatních by se požadavky měly řídit epidemickou situací v místě, odkud cestující vyjíždí. Při cestě ze zelených regionů by podle návrhu nebylo třeba nic, u oranžových, mezi které patří momentálně i Česko, by státy mohly vyžadovat test, u červených pak navíc i karanténu.

„Já si myslím, že ten certifikát bude znamenat ulehčení, na druhou stranu evropské státy se nejsou schopné dohodnout na jednotném principu všech věcí,“ upozorňuje na možné problémy místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Zájemcům o výjezd v tuto chvíli právě informace o restrikcích podle něj chybí.

Myslím, že certifikát bude znamenat ulehčení, na druhou stranu evropské státy se nejsou schopné dohodnout na jednotném principu.
Jan Papež

„Většina klientů, kteří se chystají na dovolenou v zahraničí, se spojuje s cestovními kancelářemi a teprve se pídí po informacích. Chtějí znát restrikce v destinacích, chtějí mít představu o vývoji situace, a pak se teprve rozhodují o tom, kam budou cestovat,“ vysvětluje Papež.

Čtěte také

A co když někdo nechce covidový certifikát nechce? Evropská komise zdůrazňuje, že doklad nesmí být podmínkou pro výjezd, pouze usnadněním.

S tím souhlasí i Jan Papež: „My celou dobu tvrdíme, že musí existovat alternativy, že není možné lidi postavit před jednoznačnou volbu. Pokud bude někdo chtít cestovat, trváme na tom, že pokud si udělá PCR test mimo certifikáty, tak by s ním měl mít také možnost cestovat. Lidé, kteří nemohou nebo nechtějí být očkování, musí mít rovněž k dispozici alternativu.“

Za jakých podmínek a kam bude možné v létě vycestovat? Jak jsou chráněná osobní data na certifikátu? A s jakými omezeními počítat při cestě na jihu Evropy?

Odpovědím na tyto otázky se věnuje nové vydání pořadu Evropa Plus.

autor: Viktor Daněk
Spustit audio

Související