Blackout, epidemie nebo povodeň. Václav Cílek vysvětluje, jak se připravit na krizové scénáře

27. listopad 2018

Blíží se kolaps civilizace? A přežili bychom, kdyby k němu došlo? Na krizové situace a způsoby, jak v nich obstát, se zaměřuje nová kniha Ruka noci podaná – Základy rodinné a krizové připravenosti. S vedoucím autorského kolektivu Václavem Cílkem si ve Večerním Radiožurnálu povídal Vladimír Kroc.

Krize naší civilizace je důležitým tématem v tvorbě Václava Cílka. Pověst katastrofisty, kterou si kvůli tomu vysloužil, ho ale netrápí. „Katastrofisté zneklidňují a nemají smysl pro humor. My se snažíme naopak uklidňovat tím, že ukazujeme, jak se můžeme připravit. Je to spíš jasné, pozitivní a téměř až humoristické čtení,“ vysvětluje.

Proč se stát „něžným prepperem“?

Václav Cílek u ohně s trampy

„Nejedná se o přežívání v džungli ve stylu Ramba,“ zdůrazňuje Václav Cílek. „Nepotřebujeme rady, jak přežít v džungli ani jak se bránit nepříteli. Potřebujeme se bránit obezitě, cukrovce, srdečním chorobám, stresu, nepřízni doby…“

Kniha je proto napsaná tak, aby čtenářům něco dala, i kdyby k žádné krizi nakonec nedošlo. „Když je člověk připravený na krizi, je všímavý, má svoje vnitřní zdroje, čas od času si odpočine a nejede nadoraz,“ vysvětluje Václav Cílek, který všechny tyto charakteristiky shrnuje jako „něžné prepperství“.

Preppeři jsou navenek obyčejní lidé. Mají zaměstnání, mají rodiny a žijí své normální životy. Doma však mají zásoby potravin na několik měsíců, počítají s výpadkem elektřiny a plynu, tudíž vědí jak si ohřejí jídlo a čím si posvítí.

Zdroj: Preppers

„Jsou to vlastnosti, které vám pomůžou i v situaci, kdy třeba ztratíte zaměstnání nebo máte partnerské problémy. Nejde tedy jen o praktickou přípravu, jako co mít doma za nůž nebo filtr na vodu, ale jak se stavět ke světu,“ vysvětluje geolog a spisovatel.

V krizi nikoho nezajímáte

Pokud společnost postihne krize, většinou po dobu prvního týdne až dvou stát pro jedince vlastně neexistuje. „Logicky se zachraňují nejprve ty nejdůležitější funkce státu a jedinci se o sebe musí postarat sami. Je jen na naší zodpovědnosti, jak se v tyto náročné první dny chovat a co mít připravené doma,“ říká Václav Cílek.

Když jsou lidé na krizi připraveni, pak nedochází tolik k rabování a k nárůstu agrese ve společnosti, tvrdí geolog a klimatolog a dodává, že dobrá příprava je nejlepší prevencí. „Když jsme na krizi připraveni, vlastně k ní ani nemusí dojít,“ uzavírá.

Desatero preppera

1. Pokud máš volné peníze, kup věci, které využiješ v budoucnosti.

 2. Kupuj do zásoby jen jídlo, které běžně jíš a pomalu zkus přejit na zdravou stravu.

 3. Kup si do zásoby alespoň na 3 měsíce běžné potraviny a na 2 roky obiloviny (pšenice,...). 

 4. Pokud máš něčeho málo a nemůžeš si dovolit to koupit, tak se to nauč vyrobit.

 5. Poznej dokonale své okolí a zapamatuj si, co z každého místa můžeš využít.

 6. Poznej dobře sousedy a měj s nimi dobré vztahy .

 7. Připrav se tak, abys do svých zásob musel zasahovat co nejméně.

 8. Staň se součástí nějaké skupiny. Pokud není, tak ji založ.

 9. Psychicky se připrav.

10. Nauč se dovednosti, které budeš potřebovat.

Zdroj: Preppers

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.