The Black Madonna: DJka, které je blízké disco i křesťanství

19. únor 2019

Americká DJka The Black Madonna se před pár dny poprvé představila pražskému publiku. Jak si vybrala své umělecké jméno a v jaké počítačové hře ji můžeme potkat?

Světoznámá hudebnice plní sebevědomě prostory před největšími pódii renomovaných festivalů. Do varu dokáže ale díky svému osobnímu přístupu dostat i malý potemnělý klub, jak předvedla v pražských Vršovicích v noci z 8. na 9. února. „Na turné jsem začala jezdit teprve před čtyřmi, pěti lety, i když se na hudební scéně pohybuji delší čas. Na plný úvazek to dělám teprve tři roky. V Praze už jsem měla jednou hrát, tehdy jsem to ale pro nemoc musela odříct. Tohle je tedy skutečně moje pražská premiéra a myslím, že Ankali je pro tuto událost tím správným místem,“ řekla ve vysílání ArtCafé Marea Stamper známá pod svým pseudonymem The Black Madonna.

Po stopách Černé Madony

Umělecké jméno si nezvolila náhodně, stejně jako si nevybírá libovolně místa pro svá turné. O existenci architektonického kubistického skvostu z počátku dvacátého století, který stojí v centru Prahy, hudebnice věděla už předem.

Lidé mi často posílají obrázky Domu U Černé Matky Boží, hlavně sochy té Madony za mříží.

„Jsem katolička a můj umělecký pseudonym není vybraný náhodně. Když jsem na turné, je to pro mě zároveň jakási pouť, kdy navštěvuji místa, která jsou nějak spojená s Matkou Boží. Zejména třeba v Barceloně nebo ve Francii je Černých Madon celá řada,“ svěřila se DJka.

Ve své selekci se The Black Madonna nebojí tvrdého techna, ale ani disco hudby osmdesátých let. Tematicky se rozhoduje podle pocitu: „Vždycky je potřeba přečíst si prostor. Dáváte pozor, co se dělo před vámi, co očekáváte, že se stane. Taky vnímáte řeč těla publika, jak velký je prostor klubu a jaký nabízí výkon. Možná pak budete hrát tvrději, abyste naplno zužitkovali dobře vybavené ozvučení. Když bude dav dobře rozumět discu, pak nejspíš zahraju disco. Důležité je zvolit správný jazyk, jakým dané publikum oslovit.“

Hostování ve hře i na turné The Chemical Brothers

The Black Madonna má za sebou úspěšná vystoupení po největších festivalech světa jako například Coachella, Primavera nebo Melt a letos v létě se chystá i na slovenský Grape. Loni si navíc mohla respektovaná DJka vyzkoušet ještě jednu zajímavější roli.

The Black Madonna

Namísto festivalového či klubového setu se na několik hodin zavřela do studia, aby předvedla exkluzivní výběr pro úspěšnou hru Grand Theft Auto. Neodmyslitelnou součástí GTA se v posledních letech stal, kromě vylepšování grafické podoby a úkolů pro hráče, také pečlivý hudební výběr. Ráz prostředí nyní dotvářejí licencované skladby a desítky hodin připravených playlistů různých rádií, včetně exkluzivních setů významných umělců, jako je právě The Black Madonna. DJka se tak stala součástí světa GTA, kde získala svou vlastní postavu, takže hráči a hráčky si můžou vychutnat oblíbenou hudebnici za mixážním pultem z pohodlí svého obýváku.

Praha byla pro rodačku z Kentucky jednou ze  zastávek na turné We Still Believe, které předznamená nový materiál naplánovaný na tento rok. V květnu se pak The Black Madonna vrátí na chvíli do Ameriky, kde bude hostovat na vystoupeních britského dua The Chemical Brothers.

Poslechněte si celé ArtCafé, kde byla hlavním hostem Ondřeje Bambase Jana Počtová, autorka dokumentárního cyklu Rodina je nejvíc.

Spustit audio

Související