Bismarckova věž byla na dlouho vymazána z map

Takzvané Bismarckovy věže mají mezi rozhlednami výjimečné postavení. Kdysi se totiž stavěly na počest zakladatele německé říše na mnoha místech Evropy. Jedna z těchto věží se nachází i na Zelené hoře u Chebu. Kamenná rozhledna byla opravena teprve v červnu 2005.

„Narodil jsem se v Chebu a do těchto míst jsem se nikdy nedostal. Vždy jsem se však těšil, až se sem podívám,“ svěřuje se Jindřich Procházka. Zklamaný tím, co po náročném výšlapu našel, rozhodně není: „Je to nádherné místo.“

Pan Jindřich patří mezi pamětníky, kteří si z poválečného období Bismarckovu rozhlednu pamatují jako vzdálený bod na horizontu. Po desítkách let se právě kvůli kamenné stavbě do pohraničí vypravil. A nemůže se nabažit svobodného pocitu. Bez pohraničníků a železné opony.

„Je to zvláštní – jako byste se vraceli domů a snažili se poznat to, co jste si pouze představovali, že znáte,“ svěřuje se.

Bismarckova věž byla postavena v závěru 19. století místním okrašlovacím spolkem podle návrhu Rolfa Baiera. Po 2. světové válce se ocitla v pohraničním pásmu, kam se až na výjimky nesmělo.

Stavba byla dokonce vymazána z map. Po revoluci ji však místní lidé objevili. Radnice zajistila potřebné opravy a zpřístupnila rozhlednu veřejnosti.

„Rozhledna je otevřena každý rok od 1. dubna do 30. září od 9.00 do 16.00. Prohlídky jsou bez průvodce,“ upozorňuje Petra Hartmanová z místního infocentra. Její kolegyně Marcela Brabačová připojuje své dosavadní zkušenosti z provozu kamenné věže.

Věž pro místní dlouho byla pouhým bodem na horizontu

„Na drobné nepříjemnosti, které nám působí vandalové, jsme si už přivykli. Máme správce, který každé ráno věž otevře a který dává pozor, aby se nic nepřihodilo. Jako turistický objekt se rozhledna zavedla velmi dobře,“ pochvaluje si.

V okolí Bismarckovy rozhledny na Zelené hoře najdete pozůstatky vojenských okopů k ochraně státních hranic. I to dokresluje doslova magické kouzlo rozhledny, která láká k návštěvě pěší turisty i cyklisty.

„Tento kraj mám ráda. Máme tu chalupu a pochází odtud muž. Je to tu krásné, na západní Čechy nedám dopustit,“ shrnuje pocity všech, kteří si místní kraj zamilovali, jedna z návštěvnic rozhledny.

„Je dobře, že existují lidé, kteří se pokoušejí vzkřísit historii,“ soudí mladá maminka, která k rozhledně vyrazila i se svými dětmi. „Těm se tu líbí velice, chtěly by tu bydlet,“ uzavírá se smíchem.


Zvětšit mapu: Bismarckova věž u Chebu

autor: zdt
Spustit audio