Biskup Malý: „Lidé vidí jenom dnešek, nanejvýše zítřek“

13. září 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

„Je velmi důležité, aby v postoji k Rusku panovala v Evropské unii shoda,“ řekl pražský světící biskup Václav Malý. Dodal, že dohody, které jsou podepsány, musí být chráněny také připraveností vojenskou.

Válčí se nebezpečně blízko. Vlastně na dohled. Na hranicích zemí NATO a Evropské unie. Znamená to tedy, že válečný konflikt v Evropě je možný? Představitelný? Reálný?

Václav Malý: „Já doufám, že k válce v Evropě nedojde. Prožili jsme si válku na začátku 90. let poměrně blízko našich hranic na Balkáně, byla to hrůza, trvalo to několik let. Na druhé straně je třeba ukázat připravenost v případě tedy napadení – že Evropa se umí bránit. Ano, na Ukrajině je válka, ale je třeba používat i hospodářských nástrojů.

Bohužel – my Evropané jsme dosáhli vysoké životní úrovně, ale za cenu toho, že jsme závisí na přírodních zdrojích – ropě, plynu – a velká část Evropy včetně naší republiky je hodně závislá taky na ruské ropě, na ruském plynu. Tudíž je třeba znovu uvážit strategii energetické politiky a najít také jiné zdroje, aby tato závislost byla co nejmenší. To je cesta, která vede do budoucnosti a o tom je třeba vážně uvažovat.“

Raketový systém Grad umístěný na nákladních vozidlech proruských separatistů v Doněcku

Po určitém váhání rozšířila Evropská unie v tomto týdnu sankce vůči ruským společnostem a občanům. Do měsíce zváží jejich uvolnění, podle toho, jak se bude situace na Ukrajině vyvíjet.

Biskup Václav Malý podotýká, že sankce jsou nástroj, který se samozřejmě tak či onak dotkne i občanů zemí Evropské unie. A varuje v této souvislosti před tím, aby lidé viděli jenom dnešek, nanejvýše zítřek.

Václav Malý: „A přirozeně – každé opatření je spojeno také s jistou újmou, se zastavením růstu. Já si myslím, že my opravdu patříme do té bohaté části světa – teď to asi pro posluchače zní paradoxně. Ale já jsem navštívil mnoho chudých zemí ve světě, a naše úroveň se s nimi nedá porovnat. Dobře jsem si vědom, že určité sociální vrstvy na tom nejsou v rámci naší společnosti příliš dobře, ale na druhé straně – opravdu zásadní chudobou netrpíme.

Zničený tank ukrajinské armády u vesnice Lebedynske

Tudíž pokud chceme zachovat stabilitu a ochranu demokracie v našem státu, je třeba pro to přinést také nějaké oběti. Vidět to v souvislostech a nejenom, že to nebo ono bude dražší, nebo že to nebo ono nebude hned k sehnání. To je příliš krátkozraké. A bohužel i část politické reprezentace podléhá tlaku této části společnosti a snaží se jim zavděčit – a zalíbit a proto zpochybňuje i tato opatření. Ale jde přece o budoucnost státu, jde o bezpečnost a především také o jeho stabilitu.“

To, co se děje na Ukrajině, ovlivňuje také atmosféru a náladu v zemích Unie, podotýká Václav Malý. S tím, že když jsou společnosti, jak říká, „rozeklané“, tak to narušuje jejich stabilitu, klid podnikání, klid pro rozvoj ekonomiky. Vše jsou spojené nádoby a proto je třeba vnímat věci více než kdy jindy v souvislostech a neuvažovat pouze v horizontu „teď a tady,“ zdůrazňuje Václav Malý.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.