Biopaliva druhé generace: Z pilin, jehličí, nebo i z CO2

27. květen 2019 15:00

Biopaliva jsou na energetické scéně teprve krátkou dobu. Jejich první generace ztrácí na atraktivnosti, protože konkuruje výrobě potravinářských plodin. Druhá generace biopaliv je založena na nepotravinářských plodinách, třeba na dřevěných pilinách nebo jehličí.

Natankujte mi dvacet litrů jehličí nebo dřevěných pilin. To bychom s nadsázkou mohli časem slýchávat u čerpacích stanic. Aby výrobci splnili přísné emisní normy, budou muset do pohonných hmot přidávat stále víc biosložek. Ty se dnes získávají hlavně z řepky olejné nebo například z použitých rostlinných olejů. Biopaliva druhé generace se pak vyrábějí z odpadní biomasy. Tedy například z dřevní štěpky.

Čeští výzkumníci umějí z dřevní štěpky vyrobit biopalivo druhé generace. Jak, zjišťoval ve výzkumném centru v Litvínově reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček.

Z dřeva plyn a z plynu kapalina

"Při vysoké teplotě bez přístupu kyslíku dochází k transformaci pevné látky na plynnou," vysvětluje v laboratoři ředitel úseku vývoje a inovací Jiří Hájek. Jednoduše řečeno z dřevní štěpky musejí laboranti vyrobit plyn, a to v obrovském přístroji, který připomíná kotel. Plyn potom dál zpracovávají.

"Ten plyn následně proudí do úplně jiné technologie, kde na katalyzátoru ve fluidním loži dochází k transformaci plynných látek na kapalné," vysvětluje Hájek. Výsledkem je čirá tekutina. Biopalivo.

Auto jedoucí na biopalivo z dřevní štěpky nelze poznat. Zvuk motoru se nemění. V čem tedy rozdíl je? "To palivo má lepší výkonnou charakteristiku, vyšší citanové číslo," podotýká výzkumný a vývojový pracovník Jan Jenčík a dodává: "Projeví se to lepší akcelerací vozidla a nižší spotřebou."

Ve hře je i CO2

Podle redaktorky serveru ProEnergy Aleny Adámkové je výroba biopaliv druhé generace velmi nákladná: "Zatím jsou minimálně čtyřikrát dražší než biopaliva první generace. Teď se mluví o plně syntetických palivech, která by měla vznikat zachytáváním oxidu uhličitého a slučováním s vodíkem. Oxyd uhličitý je zadarmo. Mohl by se zachytávat z komínů. To už se zkouší. To mi připadá, že asi budoucnost má. To syntetické palivo, které je vlastně vyráběné ze vzduchu a vody."

Syntetická paliva druhé generace získaná z oxidu uhličitého se testují například v Německu v Drážďanech nebo třeba v Bavorsku. Během několika příštích let se ukáže, zda vývoj biopaliv zkolabuje, nebo díky rozvoji biopaliv druhé a třetí generace uspěje.

autor: hbc
Spustit audio