Bílá je dobrá. Z talíře s orchidejemi můžete jíst i formaldehyd s kadmiem, upozorňuje Pavel Maurer

3. červen 2017
Glosa Pavla Maurera

Vřele doporučuji, abyste jedli a pili hlavně z takového nádobí, na kterém je toho co nejméně namalováno a natištěno. Protože v poslední době se to na našem trhu hemží kadmiem, formaldehydem a všemi možnými jedy, které do sebe můžete ládovat spolu s jídlem, aniž by vůbec jste něco tušili.

Když si vybavím jen minulý měsíc, zaznamenal jsem třeba snídaňový servis ve stylu nejslavnější filmové sci-fi ságy Star Wars. Byly na něm vyobrazeni filmoví hrdinové jedovatými barvami nebezpečnými pro náš organizmus.

A dalším příkladem je Český Krumlov na skle. Nic proti tomuto nádhernému skvostu naší kultury a historie, jenže pokud si dáte panáka, na kterém je umně vymalováno panorama tohoto města, pijete nejen slivovici, ale také zvolna se uvolňující olovo. Jedná se o štamprli vysokou asi devět centimetrů s obrázkem města a nápisem Český Krumlov, Czech Republic.

Panáková sklenka je dekorována ornamenty a linkou zlaté barvy v okraji pro pití. Výrobek je prodáván bez jakéhokoli dalšího značení. Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,394 mg na předmět a olovo v množství 3,35 mg na předmět. Kadmium je vysoce toxické a dokáže se hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

A to není ani zdaleka poslední nebezpečná nádoba. Nedávno zajistila SZPI další výtečníky, pro změnu z Číny. Na sadu bílého plastového nádobí s rajcovním jménem Orchidej natiskli úžasné obrázky větviček orchidejí, aby se nám zdálo přitažlivější. Jídelní sada Orchidej obsahuje dvanáct kousků nádobí, z toho 4 talíře, 4 dezertní talíře a 4 misky.

Laboratorní testy ovšem prokázaly, že miska za určitých podmínek použití uvolňuje formaldehyd, který není zrovna ideální součástí našeho zdravého jídelníčku. I malé dávky formaldehydu vyvolávají bolesti hlavy a zánět nosní sliznice, dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

To je pouze pár příkladů, které nám jasně napovídají, že ne všechny krásně malované servisy, porcelány, talíře či sklenky jsou vhodné pro naše stolování. Bílá je dobrá, v jednoduchosti je síla a méně někdy znamená více.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio