Biden vs. Trump. Američané v Severní Karolíně začínají jako první vybírat příštího prezidenta

Ve Spojených státech dnes začínají prezidentské volby. Severní Karolína jako první zahájí hlasování na dálku a během září se přidají další americké státy. První hlasy tak mohou republikán Donald Trump, demokrat Joe Biden i další kandidáti získat už dva měsíce před hlavním volebním dnem. Severní Karolína bude přitom jedním z rozhodujících států.

Penzista Charlie je demokrat, v minulých volbách ale volil Donalda Trumpa

Trump? ‚Skvělý byznysmen‘

Penzista Charlie hází do vody háček se žížalou a za chvíli se mu na něm třepetá malinký okoun. Rybář stojí na lávce nad okrajem jezírka v městském parku v Lumbertonu. Tohle město je centrem chudého venkovského okresu, dlouho spolehlivě volícím demokraty, až před čtyřmi roky přišel Donald Trump.

Nevím, jestli je Trump chytrý. Ale umí se obklopit dobrými lidmi, a když svou práci nezvládnou, tak je vymění. Je skvělý byznysmen a to asi potřebujeme,“
Charlie, volič Donalda Trumpa

„Kdysi jsem se registroval jako demokrat, protože to tu byli všichni. Před čtyřmi lety už jsem volil Trumpa a teď budu znovu. Cítím to tak, lídři v našem kostele o něm mluví dobře.  My nebudeme volit demokraty, neslyšel jsem o nikom, snad kromě zdejších indiánů, “ říká.

Čtěte také

Trump? ‚Je zlý, lidi ho nezajímají‘

Právě indiáni jsou ve zdejším okrese nejpočetnější etnickou skupinou, tvoří až 40 procent obyvatel. Město Lumberton se stejně jako jejich kmen jmenuje podle zdejší řeky Lumber.

Amber, kterou potkávám u domku vedle hlavní silnice na předměstí, v minulých volbách na rozdíl od Charlieho i mnoha členů svého kmene Lumbee zůstala demokratům věrná – volila Hillary Clintonovou a letos se chystá hlasovat pro Joea Bidena.

Koronavirus mě nezastaví. Myslím, že si zasloužíme někoho lepšího, než je Trump. On je miliardář, co pomáhá jen lidem, jako je on sám, dalším miliardářům. Lidi ho nezajímají a je zlý. Kdo chce, aby svět řídil zlý člověk? Potřebujeme Bidena – někoho starostlivého, a ne krutého, zlého a bezcitného.
Amber, volička Joea Bidena

Amber v minulých volbách volila Hillary Clintonovou

„Nezaměstnanost, zbraně, násilí – to je tu hrozné. Každý den je někdo mrtvý, hlavně o víkendu. Taky drogy, heroin – zabíjí to každého. Přišla jsem kvůli tomu i o příbuzné. To jsou zdejší hlavní problémy. A rasismus. Je rok 2020 a pořád je to realita,“ stýská si.

„Stává se, že černošce nechtějí prodat jídlo kvůli barvě kůže. Dva tři roky zpátky to ještě nebylo tak zlé. Cítím, že hodně rasismu tu spustil Trump, opravdu tomu věřím.“

autoři: Jan Kaliba , prh
Spustit audio

Související