Běžecké tratě ve Vesci si užijí hlavně profíci

21. březen 2010
Po Česku

Naposledy se vydáme do hor prostřednictvím zimního speciálu Po Česku. Tentokrát zamíříme na Ještěd a do Vesce. Mimochodem, ještě se tam lyžuje a pro milovníky zimních sportů je v sezóně připraveno devět kilometrů sjezdovek.

Ocitli jsme se uprostřed skiareálu na Ještědu hned vedle skokanských můstků. Kolem nás jsou sjezdovky a svítí sluníčko. Se mnou se kochal příjemným slunečným dnem Jakub Čeřovský, který šéfuje právě na zdejších sjezdovkách.

„Nabízíme více než devět kilometrů sjezdovek všech druhů obtížnosti na dvou různých svazích. Dohromady tu máme čtyři lanovky, pokud počítáme i kabinovou lanovku na Ještěd. Máme tu i šest vleků, z toho dva jsou provazové pro děti. Přepravní kapacita za hodinu je 10 tisíc osob,“ přiblížil Jakub Čeřovský.

Hned vedle sjezdovek stojí dva skokanské můstky vybudované v letech 1966 a 67. Před pár lety byly rekonstruované. Na nich šéfuje Lukáš Týfa: „Jeden můstek je HS 100, to znamená, že kritický bod je 100 metrů, druhý můstek je HS 134. Jsou to jedny z největších můstků svého typu v republice. Kromě mamutího, ten je samozřejmě větší.“

Můstky slouží jak pro závody, tak pro tréninky, a protože oba mají keramickou stopu a umělý povrch na bubnech, trénuje se tu i v létě. „V roce 2006 se tu konaly světové poháry, které pak pokračovaly až do roku 2008. Loni zde bylo mistrovství světa, což byl nejdůležitější závod roku,“ přiblížil Lukáš Týfa nejvýznanější akce na skokanských můstcích na Ještědu.

Na Ještědu

Startujeme auto a přejíždíme do nedalekého Vesce. Lukáš Týfa má na starosti i známý běžecký areál, vybudovaný pro mistrovství světa v klasickém lyžování. Dnes si sem jezdí zaběhat místní vyznavači běžeckého lyžování, byť zdejší tratě jsou spíše pro vrcholové sportovce.

„Délka je zhruba 7,5 kilometru. Profil tratí je spíše pro sportovní lyžaře než pro rekreační. Samozřejmě se tam najdou místa na stadionu a rovinky kolem něho, kde se dá trochu naučit technika. Avšak jsou to velmi těžké tratě, protože se na nich konalo mistrovství světa podle nejtěžších kritérií Mezinárodní lyžařské federace. Jsou tedy opravdu hodně těžké,“ řekl Lukáš Týfa.

Ve Vesci ovšem vzhledem k oteplení z posledních dní máte asi poslední šanci si zaběhat. Ale vraťme se ještě do skiareálu Ještěd, kde je populární i letní provoz, který se už brzy rozběhne.

Nad sjezdovkami na Ještědu

„Jezdíme na lanovce Skalka, což je čtyřsedačková lanovka. Jezdíme převážně o víkendech, o prázdninách pak sedm dní v týdnu. Využívají to zejména cykloturisté, kteří si pomohou tím, že vyjedou na kopec, ze kterého pak vede několik cyklotras. Je to samozřejmě hodně využíváno turisty. Ale je zde i bikepark, takže specialisté downhilleři (sjezdaři) se tu mohou perfektně vyřádit,“ dodal Jakub Čeřovský.


Zobrazit skiareál Ještěd a Vesec na větší mapě
Spustit audio