Běžci z celého Česka měří síly v netradičním virtuálním závodě, který vznikl v Ostravě

17. duben 2020 14:57

Už přes 250 běžců se zúčastnilo virtuálního ostravského závodu. Zájemci individuálně zdolávají tratě, které si sami zvolí. Výkony pak poměřují na internetu. Mimo to, běžci svou účastí navíc pomáhají dobré věci. Výtěžek ze startovného totiž poputuje moravskoslezským záchranářům.

Žádní fanoušci, jen náhodní kolemjdoucí, příroda a klid. Takové jsou kulisy ostravského závodu A migej na Lurdy. Ten je zajímavý tím, že každý účastník závodí individuálně na trase, kterou si sám vymyslí a naplánuje. Může běžet na asfaltu, nebo třeba v přírodě.

Nejčastěji lidé běhají v Bělském lese, kde jsme se setkali i s organizátorem Rostislavem Bažanowskim. „Každý běžec závodí sám se sebou. Registruje se na našich internetových stránkách, vybere si trať – 1 km, 3 km, 5 km, nebo 10 km,“ říká. Poté co závodník doběhne, nahlásí svůj čas organizátorům a ti umístí výsledek na web.

Kromě běžců z Ostravska se do virtuálního závodu zapojují i lidé z celé republiky. „Své výsledky nám posílají lidé z Prahy, z Karlových Varů, Brna... Člověk si může zvolit svoji trasu kdekoliv,“ dodává Bažanowski.

Výsledky jsou v tomto závodě až na druhém místě. Hlavní náplní je vybrat co nejvíce peněz ze startovného. Výtěžek totiž půjde na dobrou věc. „Sto procent startovného půjde zdravotnické záchranné službě Moravskoslezského kraje na ochranné pomůcky. Startovné činí u všech tras 100 korun, ale lidé mohou přispět i více,“ vysvětluje organizátor závodu Rostislav Bažanowski.

Dosud se virtuálního běhu zúčastnilo přes 250 zájemců, kteří vybrali více než 60 000 korun. Závod ale ještě rozhodně není u konce, lidé se mohou zapojit až do konce tohoto měsíce. A nemusí ani běhat, trasy si mohou projít třeba i v chůzi.

Spustit audio