Betlémy tří století jsou k vidění v Muzeu Karlova mostu

23. listopad 2011

V pražském Muzeu Karlova mostu začíná výstava Betlémy tří století, která potrvá až do 6. února. K vidění jsou výjimečné a netradiční exponáty, například betlém vyřezaný z mahagonového dřeva v Africe nebo kuriózní rybí betlém. Výstavu pořádá Spolek českých betlémářů u příležitosti 5. výročí svého založení.

Už samotný název výstavy napovídá, že návštěvníci uvidí betlémy staré více než 100 let i exponáty nové. Nejstarší pochází z roku 1850 – je to deskový kostelní betlém malovaný na kartonech, jednotlivé figury jsou vysoké asi 60 centimetrů.

„Kuriózní bylo jeho nalezení. Je z oblasti Pokrkonoší a našel se ve staré kapli, kterou uklízeli, pod podlahou,“ upozorňuje kurátor výstavy a předseda spolku Milan Zábranský. „Nejmladší betlém zase včera dodělávala jedna členka a přivezla ho ještě mokrý od laku,“ dodává.

Na výstavě se shromáždilo 61 exponátů od 44 vystavovatelů. Jejich autory jsou například řezbáři nebo keramičky – Zábranský upozorňuje na skutečnost, že autorkami asi 10 keramických betlémů jsou vesměs ženy.

Dílem polských řezbářů je takzvaný Vltavský rybí betlém, který je zapsaný do České knihy rekordů. Všechny postavy betlému jsou ztvárněny v rybí podobě. „Ježíšek je tam jikra v lastuře,“ dodává Zábranský.

Spolek českých betlémářů se za pět let své existence značně rozrostl. Zakládajících členů bylo 35, nyní členská základna čítá okolo 140 betlémářů.

autoři: zuf , Lucie Maňourová , kko
Spustit audio