Betlémské zvonění v Betlémské kapli

27. prosinec 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Betlémské zvonění v Betlémské kapli – tak se jmenuje výstava, která může být pro Pražany a návštěvníky Prahy cílem svátečních procházek. Na betlémech z různých koutů republiky zaručeně nechají oči nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. A letos se k tradiční vánoční výstavě betlémů přidaly ještě zvony.

Blahoslav Lukavec – to je ten muž, který je motorem a vizionářem těchto pozoruhodných vánočních betlémářských počinů. Jejich prvním a základním úkolem je ukázat kouzlo českých lidových Vánoc. Zvony, ty jsou jen jakési přidružené téma, ale slovo „přidružené“ jim vlastně ani moc nesluší, jak vysvětluje Blahoslav Lukavec.

Blahoslav Lukavec: „Zvony nám přivezla paní Dittrichová z Brodku u Přerova, je to rod Dittrichů, který založil pan Josef Dittrich v roce 1952. Tak nám zvony přivezla paní Leticie Vránová Dittrichová, dokonce jeden zvon byl tak velikánský, že zůstal v Betlémské kapli. On se dolů nevešel, váží 350 kilo, ale jak zvonu, tak tomu prostoru to tam svědčí, ten zvon jako by tam patřil.“

Je fakt, že jakkoli jsou zvony „přidružený“ motiv k výstavě betlémů, zastoupení na výstavě mají exkluzivní.

Blahoslav Lukavec: „Takže jednak tam máme zvony od paní Dittrichové, a jednak tam máme zvony od pana Manouška – Rudolf Manoušek je pražský zvonař. A tam je úžasné to, že my máme od pana Manouška jednak jeden krásný zvon, který nám udělal... ale pak jsme si od něj objednali – byl to takový můj velikánský sen... on je totiž autorem jedné z největších mobilních zvonkoher na světě. A my jsme vytvořili panu Manouškovi prostor, aby udělal nejmenší zvonohru na světě. Takže máme zvonohru, která má dvacet naladěných cimbálů, má dvacet kovaných kláves a kdo přijde a umí hrát na piáno, tak si na zvonky zahraje koledu nebo nějakou lidovou písničku. A když jsem teď odcházel z výstavy, tak tam zrovna přišla japonská škola malých Japonečků a mně se líbilo, že oni hráli lidové české písničky! Česky moc neuměli, ale lidové české písničky hráli. Je vidět, že Japonci mají k naší muzice blízko.“

Vystavovat v Betlémské kapli betlémy – to prostě patří k sobě, tak to vidí pan Lukavec. A zdůrazňuje , že organizátoři se snaží, aby tam bylo co nejvíce interaktivních prvků, které zaujmou návštěvníky všech generací.

Blahoslav Lukavec: „My teda co tam jsme, tak máme problém s ušima, protože všechno zvoní, a hodně zvoní, no a když přijde ukázněný a vnímavý posluchač, tak mu dopřejeme jedné úžasné záležitosti: na Betlémském náměstí se v sobotu 6. prosince ulil zvon. Asi po dvě stě letech poprvé v Praze na veřejnosti se lil zvon! Ten zvon se jmenuje Mistr Jan a ulil ho pětadvacetiletý mistr zvonař Michal Votruba z Myslkovic u Tábora. Tento zvon už je na výstavě, nádherně zvoní, lití požehnali bratr Michal od františkánů, patriarcha Buta z Církve československé husitské a k naší velké radosti přiběhl, téměř z Ameriky, z letiště, Tomáš Halík. Zvon se zdařil, má úžasný zvuk. Zatím je to jakýsi prefabrikát, ale se vším všudy, Michal Votruba si po výstavě odveze zvon domů do Myslkovic. A 5. července – kdy taky jindy – 5. 7. příštího roku bude v Betlémské kapli vysvěcen a den na to bude pověšen do prázdné zvoničky Betlémské kaple, protože ta zvonička je prázdná od svého postavení!“

No, není to nádhera, milí přátelé? A ještě doplním, že výstava betlémů a zvonů je v podzemí Betlémské kaple otevřena denně včetně všech svátků až do 4. ledna.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.