Betlémské světlo uchovávají skauti doma měsíc. Pro pravoslavné křesťany totiž Vánoce začínají až na Tři krále

Pravoslavní věřící v Brně slaví Vánoce

Na Tři krále pro většinu rodin v Česku Vánoce skončily. Podle juliánského kalendáře představuje ale tento den první svátek vánoční. Pro pravoslavné křesťany tedy naopak svátky vrcholí. Společně s nimi slaví ortodoxní křesťané zejména na Balkáně a v Rusku také Epifanii neboli Zjevení Páně. Součástí oslav jsou obvykle velká procesí nebo žehnání vodám. Jak vypadají oslavy řecké oslavy v časech covidu? A jak si svátek připomínají čeští pravoslavní v Brně?

Hlavní část pravoslavných Vánoc trvá dvanáct dní. Lidé věří, že Ježíš Kristus je od okamžiku svého narození do doby, než je pokřtěn a prostoupen svatým Duchem, obyčejným dítětem. Teprve aktem jeho pokřtění přichází světlo Boží na svět, vysvětluje spolupracovník Českého rozhlasu v Řecku Thomas Kulidakis. Teprve na Tři krále se tedy podle pravoslavné tradice stává z obyčejného dítěte Boží syn.

Čtěte také

Letošní oslavy v zemích, kde dominuje ortodoxní vyznání, byly poznamenané pandemií koronaviru. V Srbsku, kde nepanují přísná protiepidemická opatření, se procesí spojená se svátkem epifanie konala, v Řecku to například povolené nebylo. A to přestože podle tradice, pokud nedojde k dodržení liturgické praxe svěcení vod, čeká svět v příštím roce neštěstí.

V ostatních zemích nejsou ale pravidla tak přísná, takže se vody světily a základní procesí nebo například pálení stromečků se konaly.

 Vánoce trochu jinak

Pravoslavné Vánoce slaví každoročně také věřící v Česku. Například v Brně letos ale kvůli sporům uvnitř církve farníci přišli o zázemí v kostele sv. Václava v Gorazdově ulici. Přes vánoční svátky jim proto azyl poskytla Církev československá husitská ve svém chrámu.

Pravoslavní věřící v Brně slaví Vánoce

Namísto ve zdobném pravoslavném chrámu se zlatou kupolí jsou věřící obklopeni ikonami, se věřící sešli na půlnoční mši v kostele, který je strohý zvenku i zevnitř. Atmosféra ale ani tak nechyběla.

„Jsme pohromadě a to je to podstatné,“ shrnuje jeden z farníků. „Museli jsme si to tu přizpůsobit pravoslavným podmínkám, ale máme tu krásný stromeček a věřící se tu budou cítit, když ne jako doma, tak alespoň velmi příjemně,“ potvrzuje za farní radu Michal Pavlíček.

Betlémské světlo tradičně po Česku distribuují skauti a skautky (ilustrační snímek)

Ochránci světla

Bohoslužby se účastní také skautky s lucerničkami s betlémským světlem. Plamínek kvůli tomu uchovává jejich vedoucí Stanislava Vachová doma skoro měsíc.

Do husitského kostela přišla na pravoslavnou půlnoční mši skoro stovka lidí. A sejdou se tu také v pátek na Boží Hod a v sobotu.

Spustit audio

Související