Beseda s kandidáty na šéfa hokejového svazu: Jak pracovat s mládeží a s rozdělováním financí?

17. červen 2022

Čtrnáct let vedl český hokejový svaz Tomáš Král a nyní přichází čas na změnu. Po sobotní volební konferenci ho nahradí jeden z pěti kandidátů mezi kterými figurují Otakar Černý mladší, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr. Poslechněte si debatu ve Speciálu Radiožurnálu Sport, kterou moderuje Petr Kadeřábek.

Jaké jsou vize, se kterými kandidáti do volby vstupují?

Čtěte také

Otakar Černý: Vypíchl bych hlavní tři, a to je ekonomika, výchova mládeže a důvěryhodnost. Do hnutí a svazové činnosti je potřeba sehnat co nejvíce peněz, sport je v současné době podfinancován. Co ovšem je nejdůležitější, to je výchova mládeže, kde vnímáme, že v poslední době se nám to nedaří tak, jak bychom si představovali. Tam vnímám jako nejdůležitější článek osobu trenéra, od kterého se odvíjí všechno ostatní. Poslední věcí úvod je určitě vrátit zpět důvěryhodnost hokeji, potažmo svazu, což nebude úplně jednoduchý úkol.

Alois Hadamczik: První věc, kterou vidím, je výchova mládeže. Už 15 roků nám nefunguje mládež, když vezeme, kdy máme poslední medaili z roku 2005 s dvacítkou, když vezeme, že česká extraliga si nemůže vychovat hráče – máme 25 procent cizinců. A když vezeme, že rodiče nám přinesou dítě a chtějí, abychom z něj udělali sportovce, tak ne každý má talent na to, aby hrál ligu, za nároďák nebo v NHL. Ale určitě pro všechny je dobrá zkušenost, že ten kluk se naučí žít ve sportovním kolektivu…

Volba nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje proběhne v sobotu 18. června a ve vysílání Radiožurnálu Sport se bleskově dozvíte jméno nového šéfa. Český hokej očekává velké změny a po bronzovém úspěchu ze světového šampionátu se chce nastartovat k lepším zítřkům.

Dominik Hašek: Za nejpodstatnější věc pro nového předsedu považuji, aby tady byly otevřeny všechny stadiony. Je tady obrovská inflace energií, některé stadiony budou mít problémy otevřít. Takže udělám všechno pro to, budu jezdit na vládu, na NSA, na kraje, aby byly vypsány dotace na skokové navýšení energií. Další věc je více peněz do mládeže, začíná to od náboru, končí v juniorce, tam je třeba zlepšit práci. To, že nám svět ujíždí, je pravda, je to dáno tím, že nevozíme téměř žádné medaile z MS 18 a 20, takže něco tam neděláme tak dobře, jako třeba Finové nebo Švédové.

Čtěte také

Bedřich Ščerban: Byl bych rád, kdybychom se zamysleli nad tím, co to je produkt hokej. Protože je to společný produkt nás všech a máme za povinnost se o něj starat tak, aby byl ku prospěchu všech. Priority dělím na krátkodobé a dlouhodobé. Potřebujeme uklidnit dění v rámci českého hokeje, protože to je něco, co škodí celému hokeji. Důležité je soustředit se na MS v roce 2024. Další důležitá věc je navýšení podpory pro hokej do mládeže, což umožní větší dostupnost trenérů a dobrovolníků, kterých pracují hlavně v menších klubech desítky. A nesmíme zapomínat na ženský hokej a para hokej. Z dlouhodobých cílů vidím hlavní problém v tom, že se nám rozdělila školská výchova od sportovní.

Jiří Šlégr: Pro mě zásadní otázka je, abychom sjednotili hokejové prostředí. Neustále se dohadujeme o tom, jak by hokej měl vypadat, kdo ho dělá líp, kdo hůř, a to není cesta. Cesta je v jednotě, a to já bych chtěl nabídnout nejenom ve svém programu, ale udělat určité kroky, například svolat hokejové fórum, na kterém by byli zainteresováni úplně všichni z hokejového prostředí.... Bodem číslo dvě je úspěšné MS, na minulém MS jsme byli úspěšní, extrémně finančně, z čehož dodnes čerpáme.

Jak dostat český hokej zpátky do světové elity? Co vše je potřeba změnit, abychom udrželi české hráče v domácí extralize? Poslechněte si celou debatu.

autoři: Radiožurnál Sport , prh
Spustit audio

Související