Bergoglio je už 5 let papežem Františkem. Mluví o uprchlících i kontroverzních tématech

13. březen 2018

První z Ameriky, první z jižní polokoule, první jménem František. Přesně před pěti lety zvolilo shromáždění kardinálů papežem Argentince Jorgeho Maria Bergoglia. Od prvního okamžiku si jako svoje hlavní motto vytyčil lidský přístup a neformální pokoru. „Stal se nečekaně mluvčím humanistické politiky, která spoustě lidí ve veřejném globálním prostoru chybí,” říká teolog Jakub Ort.

František s tím začal hned, když kardinál Jean-Louis Tauran ohlásil před zaplněným Svatopetrským náměstím zvolení nového papeže. Gratulace svých kardinálů nepřijímal vsedě na papežském trůně, ale ve stoje. Když pak vystoupil na balkon před věřící, neoblékl některé honosné odznaky svého úřadu, jako je třeba tradiční rudá pláštěnka.

Ostatně i jméno si nový papež zvolil podle chudého askety, sv. Františka z Assisi. Podobně jako on si nelibuje ve složitých teologických termínech, ale mluví přímo. „Nadchnul spoustu lidí, kteří nejsou katolíci ani křesťani. Papež František se vyznačuje neformálním, otevřeným a angažovaným stylem, což samo o sobě problémy, které katolická církev má, určitě nezmění. Je to ale pro spoustu lidí velká naděje,” říká teolog Jakub Ort.

Apel pro uprchlíky

Podle Magdaleny Šipky, členky křesťansko-feministického ekumenického uskupení RFK, by liberální proud, který papež František zastupuje, měl být více zastoupený v České republice. „Mám k papeži i výhrady, ale jeho důraz na ekologii a zájem o ty nejchudší je velice důležitý,” popisuje svůj názor.


Jeho etický apel na přijímání uprchlíků, o kterém mluví ve skoro každém veřejném vystoupení, mi přijde důležitý.Magdalena Šipka

„František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření,” zdůraznil papež po svém zvolení. Františkovým cílem je, aby se církev vrátila k ideálům chudoby a sloužila především nemajetným a lidem na okraji společnosti. Daří se mu to?

„Je otázka, jestli je tento jeho cíl uskutečnitelný. Například se pořád vymezuje vůči genderové ideologii a klade důraz na to, že role ženy a muže v rámci církve má být jiná. Na to nedávno reagoval vatikánský magazín, který mluvil o tom, že práce žen je daleko hůř hodnocená a neodpovídá jejich vzdělání. Mohl by se více zastávat žen,” myslí si Šipka, zároveň ale upozorňuje na papežův zájem o téma uprchlictví.

„Jeho etický apel na přijímání uprchlíků, o kterém mluví ve skoro každém veřejném vystoupení, mi přijde důležitý. V tom se mu to určitě daří,” dodává.

Chybějící humanismus

Jedním z příkladů otevřenosti papeže Františka jsou třeba neobvyklé tiskové konference, které často pořádá na palubě letadla.

papež František

Právě při jedné z nich papež otevřel třeba citlivé téma homosexuality. „Když takový člověk přijde před Ježíše, ten mu jistě neřekne: Jdi pryč, jsi homosexuál,” podotýká papež s tím, že ani on nemá právo soudit a odmítat příslušníky sexuálních menšin, kteří hledají Boha.

František otevřel i řadu dalších, pro katolickou církev, kontroverzních témat. A i když reformovat fungování církve konkrétními kroky se mu zatím daří jen pomalu a v mnoha názorech je velmi konzervativní, stal se z něj symbol hluboké proměny církve.

„Stal se nečekaně mluvčím humanistické politiky, která spoustě lidí ve veřejném globálním prostoru chybí,” říká Jakub Ort. Papež František oslavil v prosinci 81. narozeniny a v minulosti naznačil, že by mohl z funkce odstoupit, podobně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. Zatím ale nejsou zprávy o tom, že by se k tomu v nejbližší době chystal.

autoři: bur , onh , vis
Spustit audio