Berdych se těší na druhou polovinu sezóny, rád by i na Turnaj mistrů

23. červenec 2013

Tomáš Berdych začal opět trénovat. Po osmi dnech odpočinku se včera vrátil na dvorce doma v Prostějově. Program v následujících měsících má hodně nabitý, ale i zajímavý. V severní Americe ho čekají turnaje v Montrealu, Cincinnatti a US Open v New Yorku.

Tomáš Berdych má odpočívat v Řecku. Jak sám řekl, má rád teplo, které ho nabíjí energií. A tu bude nyní zcela jistě potřebovat. Za necelé dva týdny odcestuje na sérii turnajů do Severní Ameriky.

„Vloni nebyl ten začátek nijak podařený, závěr byl zato vynikající. Je potřeba na to ne navázat, ale posouvat cíle – tedy využít prvních dvou turnajů na to, aby výsledky byly lepší, a pak v tom dobrém dál pokračovat. Ale to už mluvím moc dopředu, a to nemám rád, ani to není můj styl,“ usmál se Tomáš Berdych.

„Pojedu prostě do Montrealu a budu se snažit předvést co nejlepší výkon. Není to jednoduché, když člověk přijede na takový turnaj po relativně dlouhé době, kdy nehrál soutěžní zápas – a narazí tam na kluky, kteří jsou natěšení. Já zase budu hrát s někým, kdo už bude hrát zápas přede mnou. Jedu tam s respektem, s pokorou do prvního zápasu, a pak zase přidávat a přidávat.“

Forma má kulminovat na čtvrtém grandslamu sezóny, US Open v New Yorku. Krátce poté čeká Tomáše Berdycha jeden z vrcholů tohoto roku. Domácí semifinále Davisova poháru s Argentinou. Její jedničkou je Juan Martin del Potro. Jeho skvělé výkony ve Wimbledonu ale Tomáše Berdycha netrápí.

„Davis Cup je soutěž, ve které člověk nemůže očekávat nic podle papírových výsledků. Myslím, že vloni ani nikdo z nás neočekával, že bychom v Argentině mohli vyhrát, povedlo se nám to i s trochou štěstí, když se del Potro zranil a pak nehrál. Na druhou stranu jsme Argentinu porazili i s del Potrem, když jsme hráli v Ostravě, zkušeností máme poměrně dost,“ těší se přední český tenista.

„Je to samozřejmě velká překážka, ale člověk nemůže čekat, že bude semifinále hrát s týmem, kde budou dva slabší hráči, a bude to procházka růžovým sadem. Mám rád výzvy a je to o to lepší, že můžeme hrát doma a poprat se o to před našimi diváky.“

S pokorou od začátku

Semifinálový zápas Davisova poháru Česká republika - Argentina se hraje v Praze v polovině září. V samotném závěru sezóny by si pak Tomáš Berdych opět rád zahrál Turnaj mistrů.

„V plánu to mám, ale je tam dost dalších, kteří to mají v plánu taky – a asi ne úplně všichni se tam vejdeme… Lístky si určitě kupovat nebudu, dívat se na ně nepojedu, teda určitě ne v téhle pozici, to bych nechtěl. Londýn je hezké město, ale ne v listopadu na to, aby se tam člověk jel dívat,“ vtipkuje hráč světové desítky.

Zatím mám našlápnuto dobře, ale je teprve půlka sezony, je tam grandslam, čtyři turnaje série 1000, kde je spousta bodů. Může se stát cokoli, ale myslím, že tohle je nový malý začátek druhé půlky sezony. Takže zase s pokorou od začátku, od prvního zápasu, a sbírat jedno vítězství za druhým,“ plánuje Tomáš Berdych.

autoři: min , tej
Spustit audio