Benzín v Chorvatsku mírně podražil

5. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Ceny bezolovnatého motorového benzínu Super 95, Eurosuper 95 a Super plus 98 od dneška zdražily v průměru o 1,3%, tedy o 10 lipa na litru. Jeden litr Eurosuper 95 tak dnes koupíte za 7 kun a 75 lipa. Cena motorového benzínu s olovem Super 98 zůstává na původních 8 kunách a 13 lipa za litr. Stejně tak cena motorové nafty se nezmění. Vláda intervenovala, aby cena pohonných hmot nepřesáhla 8 kun. Inně je povolená marže do 60-ti lipa za litr.

Dálnice ze slovinské Ljubljany do chorvatského Zagrebu bude nejdříve v roce 2008. Slovinský ministr Božič to oznámil na schůzce s chorvatským protějškem Kametou. Zatímco Chorvaté dálnici vybudovali velmi rychle, na slovinské straně stavba vázne. Ministři se také dohodli, že budou usilovat o navýšení počtu celníků a policistů na hranici, aby urychlili odbavení a průjezd vozidel. Dálnice Maribor - Gruštovje by mohla být podle slovinského ministra dokončena až v roce 2010.

Čtyři velké požáry zachvátily o víkendu oblasti Konvala, Pelješaca, Dugog Rata a Šolty. Všechny požáry jsou už lokalizovány, jejich další šíření nehrozí. Hasiči všechny akce zvládli bravurně, výborně fungovala i spolupráce s chorvatskou armádou. První velké požáry ukázaly, že jsou na sezónu dobře připraveni. Kromě požáru na Pelješacu, který vznikl úderem blesku, byly ostatní tři způsobeny lidmi.

Středa a čtvrtek budou ve Hvaru ve znamení módních přehlídek. Se svými kreacemi se tu před hotelem Palace představí známí chorvatští módní návrháři. V pátek pak celá akce vyvrcholí v půl desáté večer volbou Miss Jadran. Soutěžit budou nejkrásnější dívky z deseti evropských zemí. Také Česká republika zde bude mít své želízko v ohni. Zastupovat nás bude mladá Monika Voráčová. V porotě zasedne i kráska ze Slovenska Andrea Verešová.

Trogir odkrývá své bohatství. V pátek bude otevřeno muzeum, které ukrývá sbírku církevního umění. Ta by se podle odborníků měla stát nejlepší sbírkou sakrálního malířství a trogirského zlata a stříbra v Chorvatsku. Budou zde k vidění také předměty, nalezené před nedávnem v trogirské katedrále.

Také dnes pro vás máme přehled kurzů: za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 90 lipa. Euro směníte stejně jako včera za 7 kun a 22 lipa. Za jeden litr benzínu Euro 95 dnes zaplatíte 7 kun 75 lipa.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu