Benetton nabízí peníze na obnovu Diokleciánova paláce

13. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Majitel světově proslulé značky Luciano Benetton nabízí 2 miliony eur na obnovu Diokleciánova paláce ve Splitu. Požaduje za ně bezplatný pronájem jednoho konkrétního domu v centru města nebo pozemku. Ten pak hodlá po 30 letech vrátit zpět městu.

Zástupci Splitu se k jeho nabídce zatím nevyjádřili. Podle projektu, který město nechalo vypracovat, by celková rekonstrukce této významné památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO trvala 4 až 5 let a přišla na 10 milionů eur.

Expresní vlaky na trati Záhřeb - Split jsou v pořádku, tvrdí to zástupci firmy, která vlakové soupravy vyráběla. Snaží se tak vyvrátit zprávu některých chorvatských médií, že 8 těchto vlaků je nebezpečných. Nesouhlasí s tím i vedení Chorvatských drah a provoz na trati v žádném případě nehodlá zastavit. I přesto ale nechá technický stav vlaků prověřit odborníky.

Cestující, kteří chtěli včera odletět ze Záhřebského letiště do Splitu, měli smůlu. Jeden let byl kvůli technické závadě na letadle zrušen a tři měly zpoždění. Důvodem byla silná mlha, která se vytvořila brzy ráno nad záhřebským letištěm, což je v tomto ročním období velmi nezvyklé.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu