Benešova vila v Sezimově Ústí bude od dubna přístupná veřejnosti

18. březen 2018

Kde žil československý prezident Edvard Beneš, jakou měl pracovnu, nebo jak vypadala jeho zahrada. To už brzy návštěvníci uvidí v Benešově vile v Sezimově Ústí. Přístupná bude od 6. dubna. Úřad vlády a Národní muzeum podepsaly deklaraci o spolupráci na prohlídkách.

„Já tuto vilu považuji za mimořádně zajímavé místo, a to nejenom kvůli přítomnosti prezidenta, ale i proto, jaké historické události a jednání se tu odehrávaly. V letošním roce si připomínáme sto let od vzniku Československé republiky a také smutné výročí úmrtí prezidenta Beneše a s ním i trochu symbolicky konec demokracie na dlouhou dobu,“ říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Benešovo soukromé sídlo dosud bylo přístupné jen výjimečně. To se ale letos po Velikonocích změní. „Začínáme již 6. dubna v 9 hodin. Připravili jsme dvě lektorské prohlídky, jednu zaměřenou na dospělé návštěvníky a druhou pro školní výpravy a děti,“ upřesňuje Michal Lukeš.

O bývalé letní sídlo manželů Benešových pečuje Úřad vlády. Uvnitř si návštěvníci prohlédnou dobový nábytek, knihovnu a další předměty, které Hana a Edvard Benešovi používali. Projdou jejich jídelnou, ložnicí i pracovnou.

K vile patří také velká zahrada. „Beneš byl vášnivý zahrádkář, proto je unikátní i ta zahrada, kterou stále přikupoval. Zahrady jsou dvě, jedna byla veřejně přístupná a druhá dosud ne. Tam je hrob druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, který si zde přál být pohřben. Je to místo podle lidových pověsí zvané kazatelna, kde kázal Jan Hus, takže má genius loci,“ doplňuje vedoucí Úřadu vlády České republiky Radek Augustin.

Sezimovo Ústí i město Tábor podle něj teď nově získají další možnost kulturního vyžití a díky atraktivní vile mohou zvýšit zájem o tuto lokalitu. V budoucnu by se mohly ve vile konat kromě prohlídek i další akce.

Benešova vila bude přístupná třikrát týdně, a to zdarma. Termín si ale návštěvníci musí rezervovat na webu Národního muzea, které bude zajištovat i průvodce.

autor: šte
Spustit audio