Benešík o eurokomisi: Šance na zajímavá portfolia jsou kvůli Babišovi nedosažitelná

Česko si zmenšuje manévrovací prostor pro získání lepšího portfolia a místopředsednické pozice v Evropské komisi. Říká to předseda evropského výboru parlamentu Ondřej Benešík z KDU-ČSL, kterému se nelíbí, že vláda Andreje Babiše odkládá výběr nového eurokomisaře.

Věra Jourová podle Benešíka v prvním mandátu obstála a získala zkušenosti. To je také důvodem, proč má větší šance než kdokoliv jiný na zajímavější portfolio a předsednický post. A proto nechápe, proč Andrej Babiš a jeho vláda tolik váhá.

„Můžu se leda domnívat, že si Andrej Babiš v případě nouze nechává určitý prostor pro nějaké zobchodování této pozice, a to není dobré pro Českou republiku,“ dodává.

Otázka kvót a přerozdělování uprchlíků se do evropské debaty bohužel opět vrátila.
Ondřej Benešík

Moderátorka Marie Benešová ale připomíná, že Věra Jourová ani vláda se netají s tím, že by chtěly získat silnější portfolio, ideálně ekonomické. Je šance takové portfolio získat?

„Kdokoliv, kdo bude spojený s vládou Andreje Babiše a s ním samotným, samozřejmě bude mít větší problémy kvůli kauzám získat určitá portfolia…,“ zdůrazňuje.

A v té souvislosti zmiňuje zemědělství, regionální rozvoj nebo rozpočet. Právě tato zajímavá portfolia jsou pro Česko podle něj téměř nedosažitelná.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.