Benefiční večer Světlo pro Světlušku rozezněl Pražskou křižovatku. Více než 2,2 milionu korun putuje na podporu nevidomých

19. říjen 2020

Komplikacím navzdory se v sobotu 17. října z Pražské křižovatky vysílal benefiční večer Světlo pro Světlušku. Ke svým 20. narozeninám tak Nadační fond Českého rozhlasu nadělil nejen sobě, ale zejména svému publiku, v současné situaci tolik potřebný kulturní zážitek. Pro zrakově postižené posluchače navíc ČRo Radiožurnál poprvé zprostředkoval přenos živým audiopopisem. V průběhu večera se pomocí dárcovských SMS a darů do call centra podařilo vybrat přes 2,2 milionu korun.

Mimořádná vládní nařízení se dotkla i 16. ročníku benefičního večera Světlo pro Světlušku. V Pražské křižovatce chyběli diváci a bohužel také tradiční světluščí sbor. Komplikacím jsme čelili až do poslední chvíle. Po boku moderátora Karla Kováře alias Kovyho se nakonec objevila zpěvačka Ewa Farna, která s elegancí převzala roli moderátorky po Veronice Khek Kubařové. Ta sledovala pořad z karantény. Vystoupení interpretů se z bezpečnostních důvodů odvysílalo z předtáček, které probíhaly celou sobotu v Pražské křižovatce.

„Věřím, že jsme dostáli motta letošního benefičního večera a potěšili naše diváky a posluchače netradičním pojetím celého večera, který se nám měnil pod rukama nejvíce poslední týdny a dny. Věřím, že jsme našli způsob, jak rozsvítit domácnosti našich přátel, dárců a podporovatelů a poděkovat jim hudbou i milým slovem za jejich dlouhodobou podporu,“ říká ředitelka Světlušky Gabriela Drastichová.

 Benefiční večer Světlo pro Světlušku s mottem „To budete koukat” se však i přes veškeré překážky letos dočkal několika inovací. Změnu dostalo hudební schéma, jemuž ubylo v minutách, avšak přibylo v žánrech. Změnu dostalo hudební schéma, jemuž ubylo na minutách, avšak přibylo na žánrech. Mezi interprety se letos představila Ewa Farna, která se na poslední chvíli také bravurně zhostila role moderátorky. Dále vystoupili Anna K., Pavel Šporcl, Michal Hrůza, Lake Malawi a Pokáč, který během večera představil novou píseň pro Světlušku. Všechna hudební vystoupení doprovodilo smyčcové uskupení Unique Orchestra a vokalisté Sofie Fiurášková, Anna Hrubá a Josef Fečo pod vedením Elišky Hrubé Toperczerové. Hudební aranže k písním vytvořili Michaela Steinsdörferová a Jan Steinsdörfer. Obměny se dočkal také formát medailonků Den POTMĚ. Nově byly pro diváky natočeny reportáže Dne SPOLU, kterými Světluška poukázala na skutečnost, že neodlišuje svět vidících a svět nevidomých. Ben Cristovao s Janem Novákem létali vzduchem na parkourovém hřišti, Pavel Šporcl s Benjaminem Levíčkem svým houslovým vystoupením pobavili kolemjdoucí na pražské Kampě. Kovy spolu s Marií Zemanovou a Annou Burdovou pak rozbourali stereotypy ve vnímání nevidomých v ulicích Českých Budějovic. Poslední novinkou bylo stand-up číslo, kterého se ujala Iva Pazderková a její nevidomý parťák Ondřej Zmeškal. 

 Benefiční večer byl letos poprvé živě streamován na iRozhlas.cz. Přenos již tradičně zprostředkovaly Česká televize a Český rozhlas Radiožurnál, který přidal také speciální komentář přenosu pro zrakově postižené diváky a posluchače. Po sportovních utkáních, dostizích a divadelním představení se tak benefiční večer zařadil mezi další počin projektu Nevidomý fanoušek Světlušky a Radiožurnálu. 

Fotogalerii z koncertu najdete ZDE.

Světlušku můžete podpořit kdykoliv v průběhu celého roku. Možnosti najdete ZDE.

Poděkování partnerům a dodavatelům benefičního večera Světlo pro Světlušku 2020

Poděkování patří v první řadě hlavnímu partnerovi Herbadent. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 20 lety založil a je jeho velkou oporou.  Děkujeme také České televizi a stanici Český rozhlas Radiožurnál za přímý přenos. Prostory Pražské křižovatky pro konání večeru poskytla Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Benefiční večer by se nemohl uskutečnit ani bez dalších partnerů, kteří poskytují Světlušce zdarma nebo za symbolické částky své služby a produkty. Za vytvoření scény děkujeme společnosti Scenografie a za ozvučení a osvětlení společnostem Professional Sound a NE.T., instalovat techniku pomohli bedňáci ze Shameless.  Přilehlé prostory poskytlo Národní divadlo a Národní památkový ústav. Za ubytování a dopravu nevidomých účinkujících a interpretů děkujeme CPI Hotels a Bolt. Ostrahu zajistila bezpečnostní agentura Shield Tech. O catering pro účinkující se postaraly společnosti Le Patio International, distributor značky illy,  Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, restaurace & pub Na Rynku, Crocodille a Libeřské lahůdky. Květiny dodalo květinářství Metamorphosis. Styling účinkujících zajistila kostýmní výtvarnice Klára Klempířová, o líčení se svým týmem postarala Veronika Bečková, o účesy pak Pavel Krupník a Jan Jirka. Za dopravní značení a zajištění úklidu po ukončení děkujeme Pražským službám. Na kampani k benefičnímu večeru se podílela vydavatelství Burda Praha, Economia, Czech News Center, agentura Wave Maker, Studio BEEP a další mediální partneři. Poděkování patří také agentuře remembership_ a fotografovi Khalilovi Baalbakimu.

Spustit audio