Běloveští hasiči v Itálii

Hasiči Běloves navštívili Jižní Tyrolsko, kde ochranu obyvatelstva před požáry zajišťují převážně jejich kolegové. Výcvik probíhá v zemské hasičské škole. A vy máte nyní možnost se s námi do takové italské školy podívat.

Školu objevujeme ve vesničce Vilpian - asi na půli cesty mezi Bolzanem a Meranem. Vítá nás Stefan Pichler z hasičského sboru obce Tisens a Luis Oberkofler, okresní inspektor, vyučující na této škole. Po prohlídce učeben vybavených nejmodernější výukovou technikou a projektory obracíme svoji pozornost na učební polygony určených k simulaci skutečných akcí v terénu. Kousek dál vidíme uzavíratelný tunel 100 m dlouhý, sloužící k nácviku hasebních zásahů vozidel.

Přicházíme k helioportu se sklady, které hasiči využívají pro rychlou dodávku hasebního materiálu v kontejnerech na těžko dostupná místa. Nepřehlédneme ani lanovkovou kabinu a lezeckou stěnu, která, jak vysvětluje Oberkofler, je určena k výcviku záchrany osob ve výškách. V areálu vidíme plameny ošlehaný dům. Pro nácvik vyprošťování osob, odklízení trosek při závalech, zemětřesení či sesuvech půdy jim slouží krytá hala. Před technikou v autoparku smekáme. Tiše závidíme a obdivujeme 11m hluboký a osvětlený bazén s vnitřními okénky pro přihlížející. Na závěr procházíme zkušebnou a plnírnou tlakových lahví, provozními kancelářemi, ubytovnou, jídelnou a nahlížíme do malé kaple se jmény hasičů, kteří ve službě zahynuli. K areálu patří i vinice - poslední místo naší návštěvy. Plni dojmů se loučíme a s jednou lahvinkou vína se vracíme zpět do ČR.

Podtrženo a sečteno: V Jižním Tyrolsku působí 306 dobrovolných hasičských sborů, pouze jeden je profesionální. Dobrovolné hasičské sbory v Itálii tak musí zvládat to, co u nás zabezpečují sbory profesionální. Naše dobrovolné hasičské sbory jsou na konci řetězce a tomu odpovídá i zastaralá technika. Jsou to ale právě oni, kteří jsou nejblíže, když jsou Vaše životy v ohrožení a kteří organizují společenský život ve Vaší obci.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio