Belmondo bude mít pohřeb s národními poctami, píše server France Info o rozhodnutí ministerstva kultury

7. září 2021

Představitel policistů, gangsterů, svůdců i podvodníčků Jean-Paul Belmondo zemřel v pondělí ve věku 88 let. Server France Info si všímá reakcí politiků a cituje i prezidenta Emanuela Macrona.

Macron Belmonda označil za národní klenot. Herce ocenila i šéfka opozičního národního sdružení Marine Le Penová, podle které odešel legendární umělec i kaskadér. Připomněla tak Belmondovy fyzické schopnosti, díky kterým se nenechal nahrazovat kaskadéry ani v nebezpečných scénách.

Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotové pak uvedla, že odešel herecký velikán. Herec podle ní bude mít pohřeb s národními poctami. 

Čtěte také

Belgická televize RTBF si Belmonda připomíná jeho účastí v pořadu Obrázkový kolotoč z roku 1964.

Moderátor Selim Sasson se rozhodl hercovu účast v pořadu proměnit ve fiktivní herecký konkurz. Belmondo hru nezkazil a představil se jako dvacetiletý začínající herec. Ochotně přijal doporučení, že by si měl změnit jméno, protože příjmení Belmondo nezní moc francouzsky. 

Na fiktivním konkurzu potom předváděl různé grimasy, přesvědčoval o svém řidičském umění, předváděl plavání nebo se pokusil zahrát intelektuála. Sasson ale Belmonda, známého fyzickou zdatností, zarazil tím, že jako sportovec vypadá líp. Herce pak z fiktivního konkurzu propustil se slovy, že uvidí, co pro něj může udělat. 

Sassonův pořad zkrátka vyústil v kultovní show, kde naplno vynikly Belmondovy skvělé herecké i improvizační schopnosti, uzavírá vzpomínku na zesnulého herce televize.

Tálibán a sociální sítě 

Hnutí Tálibán, které zemi od poloviny srpna ovládá, je víc než kdy dřív aktivní na sociálních sítích, všímá si server BBC. Poznamenává, že online aktivita Tálibánu je velkou změnou oproti jeho předchozí vládě v Afghánistánu v 90. letech.

Čtěte také

Hnutí tehdy připojení k internetu zakázalo a zařízení jako kamery nebo televize rovnou ničilo.

Několik let po porážce od spojeneckých vojsk ale postoj změnilo, zařídilo si webové stránky a postupem času i účty na sociálních sítích. Tálibán tak chce vylepšit své vnímání u ostatních států a získat mezinárodní uznání. 

Radikální hnutí aktivitu na sociálních sítích ještě zvýšilo od květnové ofenzívy proti tehdejší afghánské armádě. Hnutí je aktivní hlavně na platformě YouTube a sociální síti Twitter.

Sociální síť Facebook totiž označila Tálibán za nebezpečnou organizaci a jeho příspěvky pravidelně maže. Všem uživatelům v Afghánistánu navíc kvůli bezpečnosti umožnila uzavřít účty jedním kliknutím a dočasně skryla seznamy jejich přátel. 

Facebook tak reagoval na zprávy humanitárních organizací Human Rights Watch a Amnesty International. Podle nich Tálibán přes sociální sítě vyhledává afghánské spolupracovníky někdejších zahraničních misí. Na ty pak útočí a někdy je i zabije.

Katar opět aktivní v pomoci Hamásu

Server Al-Jazeera informuje o katarských plánech začít znovu finančně podporovat pásmo Gazy. Katar přitom bude nově spolupracovat i s OSN a palestinskou vládou Mahmúda Abbáse. Podle Al-Jazeery to oznámil speciální katarský vyslanec Mohammed al-Emadi po jednání s vůdci islamistického hnutí Hamás, které palestinské pásmo Gazy skutečně ovládá.

Čtěte také

Na co přesně obnovená finanční pomoc chudé Gaze půjde, al-Emadi nesdělil.

Katar podle Al-Jazeery v minulosti podporoval třeba provoz elektrárny v Gaze nebo posílal peníze na platy státních zaměstnanců. Přísun finanční pomoci přerušily katarské úřady v květnu. Reagovaly tak na ozbrojené střety mezi hnutím Hamás a Izraelem, který Gazu obléhá.

Izraelské úřady novou formu katarské pomoci pásmu Gazy schvalují. Zapojení palestinské vlády a OSN totiž podle nich zaručí, že peníze nepůjdou na vyzbrojování Hamásu. Hnutí ovládající Gazu totiž Izrael i řada západních států považuje za teroristickou organizaci.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Václav Štefan , lup
Spustit audio

Související